U trendu

SAD opredelile još 22 miliona dolara bespovratne pomoći Srbiji kao podršku reformama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i vršiteljka dužnosti direktora Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Šenli Pinčoti potpisale su danas u Beogradu produžetak razvojnog partnerstva dve zemlje.

One su potpisale amandmane na već postojeće sporazume o partnerstvu Srbije i SAD kojima je obezbedjeno dodatnih 22 miliona dolara bespovratne pomoći Srbiji za rad na reformama.

Ova sredstva deo su ukupnog fonda od 115 miliona dolara namenjenog sprovodjenju nove strategije saradnje USAID sa Srbijom za period do decembra 2025. godine.

Sredstva su opredeljena za pomoć konkurentnosti privrede Srbije, unapredjenje efikasnosti uprave u pružanju usluga gradjanima, unapredjenje medijskog okruženja, za pomoć civilnom društvu, unapredjemje energetske bezbednosti i podršku u borbi protiv kovida-19.

Ministarka Joksimović je navela da odnosi Srbije i SAD pokazuju da su „iskrenost, poštenje i medjusobno uvažavanje“ uvek bili i ostali najbolja diplomatija.

„SAD su pokazale su da su, ne samo deklarativno, nego i finansijski u prethodnih 20 godina aktivno podržale demokratski, institucionalni, ali i ekonomski održivi razvoj Srbije“, rekla je ministarka.

Svi sprovodjeni projekti, navela je, bili su u skladu sa ciljevima srpskih reformi koje se sprovode u sklopu evrointegracija.

Ambasador Godfri koji je prisustvovao potpisivanju je rekao da je od 2001. dosta uradjeno na unapredjenju ekonomskog razvoja Srbije, te da je USAID realizovao projekte u Srbiji u vrednosti od više od 840 miliona dolara.

„Saradnja sa institucijama vlasti, da bi se odgovorilo na potrebe gradjana i privrede, donosi vidljivu korist svima, kao što su e-uprava i poboljšanje efikasnosti sudstva. Radeći zajedno uklonili smo pravne i birokratske prepreke u poslovanju što je ljudima sa idejama olakšalo da otvore svoje firme i rade sa uspehom“, rekao je on i dodao da je to Srbiju učinilo atraktivnom za domaće i strane investicije.

Dodao je da projekti obuhvataju više oblasti „od infrastrukture do pomoći lokalnim medijima da im se poveća spremnost da govore o temama koje su bitne za mesta u kojima žive“.

„U saradnji sa Vladom Srbije mi smo razmatrali ideje, pravili planove i sprovodili reforme koje su važne za demokratski i ekonomski razvoj Srbije. Ovo partnerstvo je snažno i mogu da obećam da će se nastaviti“, rekao je on.

Pinčoti je rekla da će nova petogodišnja Strategija USAID-a pomoći Srbiji da napreduje u evropskim integracijama.

„Naši programi će se fokusirati na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, izbore i druge vladine zadatke. Želimo da pomognemo Srbiji i da se odupre spoljnim uticajima kao što je kovid-19“, rekla je ona.

USAID će, dodala je, pomoći Srbiji da se bori i sa problemom odliva mozgova.

„Kombinacijom podrške javnosti da više saradjuje sa institucijama i podrške institucionalnim reformama, USAID će nastojati da stvori pozitivnu promenu koja će dalje podstaći unapredjenje transparentnosti i učinka državne uprave“ rekla je Pinčoti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.