U trendu

Samoopredeljenje predstavilo platformu u 16 tačaka o saradnji Kosova i Albanije

Kosovski pokret Samoopredeljenje podneo je zvaničnicima u Tirani platformu za saradnju Kosova i Albanije u 16 tačaka koje, kako je preneo albanski dnevnik Dita, otkrivaju razlike izmedju budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija i aktuelnog albanskog premijera Edija Rame.

Samoopredeljenje je u platformi najavilo da će 28. novembra u Tirani organizovati marš kojim će obeležiti albanski Dan nezavisnosti, dok neke tačke platforme imaju za cilj da ojačaju saradnju izmedju dve države jednog naroda i mogle bi se protumačiti kao uslovi za buduću saradnju sa Raminom vladom, piše Dita.
Najava Samoopredeljenja o maršu u Tirani nije se dopala Ediju Rami koji je u jednom TV intervjuu rekao da bi to bilo kao da njegova Socijalistička partija organizuje marš u Prištini na dan nezavisnosti Kosova, navodi se u tekstu.

Jedna od prvih tačaka platforme odnosi se na odbacivanje inicijative za otklanjanje necarinskih barijera izmedju Srbije, Makedonije i Albanije, nazvane „mini Šengen“.

„Proizvodnja donosi posao i razvoj. Naši proizvodjači suočavaju se sa velikim izazovima. Carinska unija Albanije i Kosova obezbedjuje tržišta i zaštitu. Mini Šengen i njegovo širenje na druge zemlje izložio bi lokalne proizvodjače nefer konkurenciji i nelegalnoj damping praksi“, navodi se.

Sem toga, dodaje se, „na političkom nivou mini Šengen podriva napore Kosova da ostvari reciprocitet sa Srbijom koja i dalje ispoljava agresivnost prema Albancima, deli spoljne politike dve albanske republike i jača uticaj Beograda na zvaničnu Tiranu“, navodi se u platformi.

Kosovo je odbilo da učestvuje na samitu u Ohridu gde je bilo reči o balkanskom Šengenu, inicijativi koju ocenjuje štetnom i smatra da bi doprinela širenju ruskog uticaja na Balkanu. Uprkos činjenici da je nova kosovska vlada još nije formirana Kurti se protivi toj inicijativi i zalaže se za snažniju saradnju Kosova i Albanije pre toga.

Samoopredeljenje, kako se navodi u platformi,  zahteva i ukidanje putarine za nacionalni autoput koju je uvela Ramina vlada, što se vidi kao prilika da se onemogući bogaćenje oligarha i sa čim se slaže i albanska opozicija, prenosi Dita.

U platformi se navodi da bi „propali model beskrupulozne privatizacije kroz sistem javno-privatnog partnerstva trebalo zameniti modelom zasnovanim na proizvodnji i zapošljavanju, što bi takodje sprečilo dalju depopulaciju albanskih teritorija“.

Jedna od tačaka odnosi se na prava etničkih Albanaca.

„Nacionalna i gradjanska prava Albanaca u Severnoj Makedoniji, Preševu, Medvedji i Bujanovcu (Srbija) i Crnoj Gori i prava Albanaca proteranih iz Grčke treba da budu prioritetno pitanje za Albaniju i za Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima s drugim državama regiona. Koordinacija napora dve zemlje s tim u vezi je imperativ. Dve vlade trebalo bi da uključe političke predstavnike Albanaca s drugih teritorija u rešavanje pitanja koja ih brinu“, navodi se u platformi u delu koji se odnosi na zaštitu etnički albanskih područja.

U platformi se kao zasebne tačke navode i zajednički kulturni dogadjaji i obrazovanje, uključujući očuvanje zgrade Narodnog pozorište, budžet za bisokope i filmsku produkciju, objedinjavanje nastavnih programa bez prepreka za priznavanje stučnih diploma i licenci.

Platforma predlaže i zajedničku sportsku ligu Kosova i Albanije.

Platforma takodje poziva na „objedinjavanje pravnog okvira, koordinaciju institucija koje se bave istraživanjem, dokumentacijom kao i i zajedničko finansiranje očuvanja nacionalne baštine, zajedničko predstavljanje u medjunarodnim institucijama i organizacijama i zaštitu baštine od otudjenja i privatizacije“.

Navodi se takodje da dve albanske države treba da „sva mesta baštine unesu u zajednički digitalni i javni registar i da ih učine delom školskih programa“.

Kako je prenela Dita, Platforma o saradnji Kosova i Albanije u 16 tačaka predvidja i zajedničko tržište ekonomičnog snabdevanja električnom energijom, ukidanje troškova rominga, zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukidanje dozvola boravka za gradjane dve zemlje, zaštitu prava žena, zaštita životne sredine, prava i uključivanje dijaspore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.