U trendu

Sandić (Nova DSS): Potrebna strategija za razvoj poljoprivrede

Narodni poslanik Nove Demokratske stranke Srbije Zoran Sandić izjavio je danas da izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju neće suštinski poboljšati situaciju u poljoprivredi i da je potrebna nova strategija za razvoj poljoprivrede.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je osnovna izmena zakona koji je na dnevnom redu, uvođenje e-agrara i da koalicija Nada smatra da je to dobro, ali i da je takve promene trebalo uvoditi postepeno.

„Prosek godina vlasnika poljoprivrednih gazdinstava je 61, nama su sela stara i imamo problem da li su digitalno pismena. Imamo podatak da se od 460 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava samo 270 hiljada registrovalo preko e- agrara, a trećina ostalih neće moći da konkuriše za podsticaje“, rekao je Sandić.

On je rekao da je uložen amandman, kako bi se naredne dve godine e- agrar uvodio postepeno.

Sandić je kritikovao ukidanje subvencija za krave dojilje, kao i to što je podsticaj za biljnu proizvodnju po hektaru minimum 6.000 dinara, a davne 2006. bilo je 12.000, kada je dizel bio 85 dinara po litru.

Poslanik Nove DSS je istakao da se od ukupno 4.600 sela 1.200 gasi, a njih hiljadu ima manje od 100 stanovnika, te da je od obećanih 500 zadruga, tek 90 stvarno osnovano.

Takođe smatra da je pet odsto budžeta za poljoprivredu premalo i da taj procenat treba da bude najmanje sedam odsto te da treba napraviti novu strategiju koju bi pisali stručnjaci, a ne političari i koje bi se dugoročno pridržavala svaka vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.