Saradnja sa SDS kako bi se rešili problemi društva

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je sporazum o saradnji sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) Borisa Tadića proistekao iz potrebe obe stranke i dela društva da se reše određeni problemi.

„I Boris i ja treba ozbiljno da razgovaramo sa ljudima, to je važnije od bilo kog dokumenta. Smatram da je situacija u zemlji veoma ozbiljna i da niko nema pravo na politiku koja bi isključila ozbiljan razgovor sa društvom, zbog koga se ta politika vodi“, kazao je Jovanović agenciji Beta.

On je dodao da je LDP spreman da sarađuje i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i sa Demokratskom strankom (DS), jer samo jedna stranka nije sposobna da zemlju izvede iz  krize „u kojoj joj puca kičma“.

„Mislim da treba da sarađujemo. Pred velikim pitanjima ništa ne može da bude važnije od obaveze da iskreno razgovaramo i uradimo ono što treba. Vidim u tome i Nenada Čanka i DS i to ne kao predizborno pakovanje, sa ambicijom da budemo što jači u izborima, već kao izraz nove zrelosti i trajno opredeljenje da se permanentno, ozbiljno utiče na događaje u zemlji“, kazao je Jovanović.

On je kazao da je problem u tome što se politički spektar na kome se nalaze LDP, SDS, DS i LSV i „nosioci političkog života zemlje od 5. oktobra do Nikolićeve pobede“ u haosu i bez ideja, dodavši da Srbija nema ozbiljnu političku alternativu vladajućim
strankama.

„Mora da se prestane sa laganjem ovog društva i kaže ono što se mora reći, pokaže odgovornost i uradio ono za šta je reč data – Kosovo, Bosna, Evropa, razvijanje građanskog društva… To nije ničiji hir, to su večne teme ovog društva i večna pitanja na koja konačno moraju biti dati odgovori i to je osnova za saradnju. To je ono što je zemlji potrebno“, kazao je Jovanović.

Upitan o mogućoj saradnji sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, Jovanović je kazao da je nerealno očekivati da se on nađe u Vladi Aleksandra Vučića.

On je dodao da je ubeđen da će se LDP vratiti u parlament.

„Jedna od tužnih istina je i ta devalvacija institucionalnog života ove zemlje. Saziv parlamenta od pre 25 godina je bio na neuporedivo višem nivou od onog kome je današnja skupština. Bez ikakve dileme, LDP će biti parlamentarna stranka“, kazao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.