U trendu

Saradnja u regionu uslov je opstanka

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je da opstanak Srbije i svih zemalja regiona zavisi od međusobne saradnje, a da će u suprotnom, altarnative procesu pomirenja države pretvoriti u favele.

Jovanović je u interjuu za portal „Global X“ upozorio na bujanje nacionalizma u regionu i rekao da je to posledica tunjave politike vlada koje su trebalo da budu reformske ali i logičan ishod razočaranih i umornih ljudi.

„Stari jednako škrguću zubima kao pre dve decenije, mladi nose slike Ratka Mladića, ne zato što misle da je nevin, nego zato što znaju da je ubijao. U tom ludilu Srbija nažalost nije sama, i druge zemlje i narodi u regionu rado slušaju zveckanje sopstvenog oružja, šepure se glupim paradama i mržnjom, ali sam siguran da bi Srbija morala da prednjači u procesima pomirenja i morala bi prva da prestane da se ponaša kao mala, frustrirana zemlja“, rekao je Jovanović.

On je ocenio da je poseta članova Predsedništva BiH premijeru Srbije korak u dobrom pravcu i naglasio da će suštinski napredak u odnosima između BiH i Srbije, dogoditi kada takvi sastanci prestanu da budu stvar protokola i diktata međunarodne zajednice.

Govoreći o genocidu u Srebrenici, Jovanović je naveo da je srpska zvanična politika puna crvenih linija, koje je nekad neko povukao i koje ostaju sve dok im „vreme ne izbledi smisao i same od sebe se ne obrišu“.

„Nema drugog načina sa tim se suočiti i prekinuti sa tim zlom nego ga javno priznati. Dok god budemo taoci nadripolitičkih i nadripravnih teorija i eksperata imaćemo iste rezultate u svakoj pori života kakve smo imali do sada i kakvima nismo bili zadovoljni“, rekao je on.

Jovanović je ocenio i da se sada zna da je Srbija izgubila deceniju oko pitanja Kosova, a da je učinak politike bio „jednako uspešan učinku držanja kazaljke na satu u želji da se zaustavi vreme“.

„Srbija svoju budućnost može da nađe samo integrisana u region, u Evropsku uniju, u NATO, gradeći sa svim drugim zemljama prijateljske odnose u onoj meri u kojoj se ne mešaju u njen mir i stabilnost“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.