U trendu

Šarčević: Rektor mora da poštuje preporuku Agencije i podnese ostavku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da se na sastanku sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem, za kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da bude razrešen sa tog mesta, dogovorio da rektor mora da poštuje zakon.

„Dogovor je da se poštuju institucije sistema – Agencija za borbu protiv korupcije, prosvetna inspekcija i etička komisija Univerziteta“, rekao je Šarčević za izdanje Blica od četvrtka i dodao da to konkretno znači „da rektor mora da poštuje zakon, a ministar ne ugrozi autonomiju Univerziteta“.

Upitan da li to znači i da rektor treba da poštuje preporuku Agencije i podnese ostavku, Šarčević je rekao: „Po meni da. To znači da treba“.

Ministarstvo prosvete naložilo je u ponedeljak Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu da zbog nepravilnosti poništi javnu ispravu i stečena nastavno-naučna zvanja studentu Aleksandru Arenijeviću, sinu rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojši Arsenijeviću.

Navodeći da je inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta medicinskih nauka okončan polovinom januara, Ministarstvo prosvete je u dopisu preporučilo članovima Saveta da pokrenu postupak pred Etičkom komisijom kragujevačkog univerziteta protiv rektora Arsenijevića.

Članovima Saveta je ukazano na prvostepenu meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje s javne funkcije rektora Asenijevića koju je donela Agencija za borbu protiv korupcije, navedeno je u dopisu.

Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je „pripisano“ bahato ponašanje, mahinacije, rodjačko zapošljavanje, da je „sredio“ sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, kao i da je Agencija za borbu protiv korupcije predložila njegovo razrešenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.