U trendu

Šarović: Krivična prijava zbog Apela grupe javnih ličnosti, Vučić je lažni patiota. (VIDEO)

Pokret „Ljubav, vera, nada“ podnela je danas tužilaštvu krivičnu prijavu protiv grupe javnih ličnosti jer su, kako je naveo, svojim nedavnim Apelom Evropskoj uniji i Sjedinjenim američkim državama „zapravo zatražili da se spreči jedan redovan, svečan čin – ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u manastiru Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju“.

Predsednik Pokreta Nemanja Šarović izjavio je da je time počinjeno krivično delo izazivanje verske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje, jer ustavi i Srbije i Crne Gore garantuju slobodnu verskom izražavanja, navodeći da su medju potpisnicima Latinka Perović, Sonja Biserko, Nikola Samardžić.

„Ja niti ih mrzim niti me ovi nazovi intelektualci zanimaju, ali ne mogu da ćutim da neko na ovako prizeman, brutalan način lažima napada SPC i srpski narod“, rekao je Šarović, napominjući da se u apelu iznose formulacije kao što je „mračni ciljevi velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svetskog rata“.

Kako je još rekao Šarović, crnogorski predsednik Milo Djukanović je dao sebi za pravo da odredjuje gde treba da se ustoliči mitropolit Joanikije iako se mitropoliti SPC vekovima ustoličuju na Cetinju, kao i da je „tako nešto nezamislivo u civilizovanom svetu“.

„Zamislite da neko u Srbiji kaže da u Bajrakli džamiji ne može da se služi verski obred, ceo svet bi skočio protiv tog divljaštva, jer predstavlja kršenje osnovnih ljudski i verskih prava. Na žalost mi smo izgleda toliko navikli na satanizaciju srpskog naroda da tako nešto prolazi nezapaženo“, rekao je Šarović.

Navodeći da podneta krivična prijava predstavlja i proveru da li tužilaštvo postupa u skladu sa zakonom, on je istakao da je predsednik države Aleksandar Vučić „lažni pariota“.

„Vučić je ideološki, politički blizanac Djukanovića. Što god da uradi Djukanović, koji je najavio da će biti na čelu protesta na Cetinju, a organizuje se protivno Ustavu i zakonu, nikada nećete čuti jednu jedinu reč kritike od Vučića. Zato što je Djukanović učestvovao u njegovom dolaženju na vlast, finansirao ga i za Vučića je veoma nezgodan svedok“, rekao je Šarović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.