U trendu

Šarović: Vučić bezbroj puta prekršio zakon jer nije prijavljivao poklone

Predsednik pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „bezbroj puta“ prekršio zakon jer kako je rekao, nije prijavljivao skupocene poklone koje je dobijao kao javni funkcioner.

Šarović je kazao da je Vučić u izveštaju za 2020. godinu prijavio poklone u vrednosti od 2,8 miliona dinara a 2013. poklone čija je vrednost iznosila 1.200 dinara.

„Jasno je da on nikako nije mogao zadržati poklone jer u skladu sa zakonom, svi pokloni koje dobiju javni funkcinoeri postaju automatski državno vlasništvo. Samo u izuzetnim slučajevima javni funkcioner može zadržati poklon čija vrednost ne prelazi 10 odsto prosečne plate u Srbiji“, kazao je Šarović novinarima ispred Predsedništva Srbije u Beogradu.

Naveo je da je kao premijer Srbije, Vučić 2016. dobio na poklon flašu skupocenog vina od tadašnjeg zvaničnog kandidata Republikanske stranke za predsednika SAD Donalda Trampa.

„Tokom 2016. godine Ivica Dačić je boravio u SAD gde je od Trampa na poklon dobio za sebe i Aleksandra Vučića flaše veoma skupocenog vina Petrus Pomerol iz 1966. godine. To je arhivsko vino koje se može kupiti samo u specijalizovanim prodavnicama i preko nekoliko sajtova, na kojima je prosečna cena za flašu oko 980.000 dinara“, rekao je Šarović.

Dodao je da ni Vučić ni Dačić nisu prijavili te poklone u izveštajima Agenciji za borbu protiv korupcije.

„To nije usamljen slučaj. Vučić je sistematski krao vina koje je dobio i od Vladimira Putina prilikom posete Sočiju i od francuskog predsednika Emanuela Makrona, takodje skupo vino koje košta više hiljada evra. Hvalio se kako je u Jelisejskoj palati pino vino Armanjak koje košta oko 8.000 evra. To pokazuje da Vučić nije skromni asketa kako pokušava da se predstavi u javnosti već da je čovek koji uživa u izuzetno skupim stvarima i ne živi kao većina gradjana Srbije“, naveo je Šarović.

Ocenio je da je Vučić „nedostojan“ da obavlja funkciju predsednika Srbije jer je „ukrao veliki broj poklona koji su postali državna imovina“ i pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da se „probudi iz zimskog sna“ i pokrene postupak protiv Vučića „u skladu sa zakonom“.

Komentarišući današnje lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, Šarović je apelovao na Srbe da ne podležu pritiscima iz Beograda i ne glasaju na kako je rekao, protivustavnim izborima.

„To bi bilo davanje legitimiteta šiptarskim izborima i izigravanje multietničke tolerancije i to samo nekoliko dana pošto je specijalna šiptarska policija pucala na goloruke Srbe, gde je jedan čovek samo pukom srećom preživeo a žena od 71 godinu umrla od posledica šok bombi koje su bacili u njeno dvorište. Zato je poziv Srbima da glasaju poziv da i dalje učestvuju u farsi i grade lažnu državu Kosovo“, kazao je Šarović.

Ocenio je da je neophodno prekinuti pregovore pod okriljem Brisela, poništiti efekte do sada zaključenih sporazuma i vratiti se Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar