U trendu

Saša Kostreš na čelu PUPS -a u Boljevcu

Za predsednika Opštinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) – solidarnost i pravda Boljevac danas je izabran Saša Kostreš, saopštila je ta stranka.

Kostreš je kazao da „PUPS u Boljevcu, sa koalicionim partnerom Srpskom naprednom strankom (SNS) prednjači u svim akcijama koje za cilj imaju da poboljšaju život penzionera, ali i domaćina u seoskim sredinama“.

„Ljudi to prepoznaju i zato nam masovno prilaze“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mesni odbori PUPS-a u selima su centri okupljanja penzionera, ali i mladih poljoprivrednika.

„Ovo je ujedno i početak pripreme za predstojeće lokalne izbore“, izjavio je Kostreš.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović je kazao da je saradnja između SNS-a i PUPS-a u lokalnoj samoupravi „izuzetno čvrsta i plodotvorna“.

Posebno je istakao doprinos uglednih žitelja Boljevca iz redova PUPS-a, poput, kako je naveo, svima drage i poštovane nastavnice Milene Trtić.

Prema njegovim rečima, primer uspešne saradnje je i besplatan prevoz za sve meštane starije od 65 godina.

Marjanović je posebno zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu za brigu o selu na donaciji za kupovinu minibusa za prevoz seoskog stanovništva i na učešću u realizaciji „Miholjskih susreta sela“ koji su, kako je kazao, izazvali ogromno interesovanje meštana.

Čestitajući izbor novom predsedniku Opštinskog odbora PUPS-a, on je kazao da očekuje da će saradnja biti nastavljena, na dobrobit svih žitelja opštine.

Predsednik izvršnog odbora PUPS – Solidarnost i pravda Ilo Mihajlovski izjavio je da se „unutarpartijski izbori održavaju u 130 gradskih i opštinskih odbora širom Srbije“, u cilju kako je dodao, kadrovskog i organizacionog jačanje stranke.

„Istovremeno, to je i puna akciona i kadrovska osposobljenost da se realizuju osnovni programski ciljevi PUPS – Solidarnost i pravda, ali i početak ozbiljnih priprema za buduće izbore na svim nivoima“, rekao je on.

Kazao je da su tu „zajedno penzioneri, poljoprivrednici i proleteri“ i, kako ja naveo, ono što je sada potpuno vidljivo – zajedno su i mladi i stari.

Na skupu je konstatovano da se, odlukom države da od januara 2023. penzije prate plate, ostvaruje osnovni vrednosni stav PUPS-a poznat kao „Tri P“, čime se omogućava da penzije učitelja, lekara ili vojnika „rastu onoliko koliko rastu primanja njihovih aktivnih kolega“.

U saopštenju je navedeno i da se PUPS – Solidarnost i pravda snažno zalaže za predlog svog lidera Milana Krkobabića o uvođenju takozvanih socijalnih – garantovanih penzija od najmanje 100 evra.

Taj posebni vid socijalnog davanja bio bi namenjen osobama preko 65 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.

Među njima je najveći broj žena sa sela, te bi, kako je saopšteno, takav vid davanja bila potvrda da im se društvo odužuje za sve što su mu dale, radeći u domaćinstvu i poljoprivredi.

Navedeno je i da prioritet PUPS – Solidarnost i pravda ostaje i oživljavanje zadrugarstva u selima dodelom bespovratnih sredstava zadrugama, uvođenje garantnog fonda za strateške poljoprivredne proizvode, koji bi doneo nužnu sigurnost poljoprivrednicima.

Tu spada i zalaganje za reformu Penziono inmvalidskog fonda u delu obračuna i uplata doprinosa za poljoprivrednike.

U saopštenju je navedeno i da PUPS – Solidarnost i pravda nastavlja zalaganje i za mlade poljoprivrednike inicijativom o dodeli, bez naknade, do 50 hektara državne zemlje koja nije već data u zakup, a koji žele da je privedu nameni i obrađuju.

Borba za radnike, kako je naglašeno, nastavlja se pozivanjem stranih kompanija na internu i eksternu korporativnu odgovornost, kako bi domaći radnici imali jednaka prava kao i radnici u matičnim zemljama tih kompanija, pre svega kroz korporativne ugovore i participiranje u dobiti preduzeća.

Na današnjoj sednici izabrani su potpredsednici Opštinskog odbora Boljevac – Ozrica Radosavljević, Draža Rajkucić i Milena Aleksić, kao i članovi stalnog sastava Opštinskog odbora, Nadzorni odbor, disciplinska komisija i sekretar.

Izbornoj skupštini prisustvovali su delegati svih mesnih odbora i brojni gosti kao i potpredsednik Izvršnog odbora Dragan Stanojević i član Izvršnog odbora Radomir Veljković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.