U trendu

Saša Radulović: DJB će imati kandidata na predsedničkim izborima

Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB), Saša Radulović izjavio je danas da će taj pokret imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, ali da je u ovom trenutku prerano da se objavljuje ko će to biti.

Radulović je u intervjuu agenciji Beta kazao da kandidat koji ima šanse da pobedi Aleksandra Vučića jeste suverenistički kandidat koji se bori za nacionalne i državne interese i za koga samo Srbija nema alternativu.

„Kandidat za predsednika Srbije mora da štiti Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, i da bude garant opstanka Republike Srpske, da nije marioneta Berlina i Evropske unije (EU) i koji može da privuče ne samo glasove opozicije, već i glasače vlasti“, objasnio je predsednik DJB.

Na pitanje Bete da li će on biti kandidat za predsednika Srbije, Radulović je kazao da će DJB odrediti svog predsedničkog kandidata za koga u tom trenutku bude smatrao da će doprineti što većoj izlaznosti na izborima.

Prema njegovim rečima, vlast se menja kada deo glasača vlasti i deo apstinenata odluči da promeni vlast.

„Ogromna većina njih glasa iz ubedjenja, a ne iz koristi. Može to njihovo ubedjenje nekome da se ne svidja, ali oni procenjuju da je vlast bolja od alternative. Vlast se ne menja tako što opozicioni političari i glasači sve glasnije jure sopstveni rep i vredjaju glasače vlasti“, rekao je Radulović i dodao da je posao opozicionih političara da pridobiju glasače vlasti.

Svidelo se to nama ili ne, naveo je on, većina gradjana Srbije još uvek misli da predsednik Srpske napredne stranke (SNS) najbolje štiti državne i nacionalne interese, da su i sadašnja i bivša vlast lopovi, a samo je predsednik SNS-a pošten i ipak drži lopove pod kontrolom koliko može.

„Medijski mrak i nedostatak informacija, bilo da se radi o RTS-u i Pinku, bilo da se radi o TV N1 i Novoj S, je razlog za ovakvo mišljenje većine“, ocenio je Radulović.

Kazao je da je isto to mislila i većina gradjana Crne Gore, uprkos očiglednoj korupciji i nepotizmu tokom 30 godina vladavine prethodne vlasti.

„Kada se to promenilo? Kada je prethodna vlast krenula da ukida Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i pravi crnogorsku crkvu. To je bila tema za koju je 10 odsto glasača vlasti, koji su na prethodnim izborima glasali za vlast, i oko 10 odsto apstinenata, koji na prethodnim izborima nisu glasali jer nisu imali razlog, reklo: ovo ne može“, naveo je Radulović.

Istakao je da je ono što je za Mila Djukanovića bio pokušaj ukidanja SPC u Crnoj Gori, to je za Vučića priznanje prištinske kvazi države.

Upitan kako bi opozicija trebalo da nastupi na predstojećim predsedničkim izborima, s jednim ili više kandidata, Radulović je rekao da jedan opozicioni kandidat ne može da podigne neophodnu izlaznost kako predsednik SNS-a ne bi osvojio 50 odsto glasova.

„Da bismo pobedili predsednika SNS-a, potrebno je da dodjemo do drugog kruga predsedničkih izbora. Ako predsednik SNS-a u prvom krugu osvoji preko 50 odsto glasova, džaba nam odličan kandidat koga su izabrale ‘elite’ iza ledja naroda – svi smo izgubili“, rekao je Radulović komentarišući, izmedju ostalog, i predlog Skupštine slobodne Srbije da opozicione stranke na sopstvenim izborima izaberu jednog kandidata za predsednika Srbije.

On predlaže da opozicija u prvom krugu nastupi sa više kandidata, a da u drugom krugu svi promovišu kandidata koji dobije najviše glasova u prvom krugu.

„Ako svi zajedno usvojimo strategiju da se ne napadamo i da svi tretiramo prvi krug predsedničkih izbora kao praznik demokratije u kome će opozicioni birači izabrati najboljeg za pobedu u drugom krugu, onda prepucavanja, recimo, izmedju Tadića i Djilasa o ‘najboljem kandidatu’ nestaju“, rekao je predsednik DJB.

Ako imamo više kandidata, dodao je Radulović, imaćemo i mnogo više kontrolora na terenu.

„Kontrolori moraju da rade zajedno da bi sprečili izbornu kradju i imali dovoljno predstavnika u Republičkoj izbornoj komisiji. Džaba nam kampanja ako ne možemo da zaštitimo zapisnike i džakove“, naglasio je on.

Prema Radulovićevim rečima, jedan od benefita plana koji DJB zove „Krug za drugi krug“ je da izbegava gloženje u opoziciji, omogućava svima da imaju svog kandidata, bez obzira na koalicije koje budu pravljene za beogradske, borske i eventualne parlamentarne izbore.

„Ukoliko smo svi zajedno u projektu ‘Krug za drugi krug’, onda čak i više kandidata iz jedne koalicije ne smeta. Ako verujemo u demokratiju i volju naroda, onda je ovo put“, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje kako bi opozicija trebalo da nastupi na beogradskim i parlamentarnim izborima, Radulović je rekao da bi trebalo slediti primer Crne Gore, gde je opozicija išla u nekoliko ideološki kompaktnih kolona.

„Opozicija u Crnoj Gori je razbila nekoliko mitova koji se već godinama plasiraju biračima u Srbiji. Pali su mit o jednoj koloni, mit da promena ne može da se desi na izborima, mit da su za pobedu potrebno novi ljudi, mit da opozicija dobija izbore nudeći konkretna rešenja gradjanima, kao i mit da se promena dešava samo na predsedničkim izborima“, naveo je on.

DJB smatra, kazao je Radulović, da političke opcije koje samostalno mogu da predju cenzus treba da budu stožeri pravljenja ideološki kompaktnih kolona i da one koje ne mogu samostalno preko cenzusa treba da se priklone nekom od stožera.

Upitan da li će i s kim pokret Dosta je bilo, na beogradskim i parlamentarnim izborima izaći u koaliciji, Radulović je rekao da sve stranke treba samostalno da izlaze. „Političke opcije koje ne mogu samostalno da predju cenzus ne treba da postoje. DJB je jedan od stožera okupljanja i videćemo da li će biti potrebe da nekome pomognemo da ne ostane ispod cenzusa“, kazao je on.

Na pitanje s kojim opozicionim strankama pokret Dosta je bilo sigurno neće nastupiti u koaliciji, Radulović je rekao da DJB neće praviti koaliciju sa bilo kim kome je vlast prikupljala potpise na izborima u junu prošle godine.

„DJB neće praviti koaliciju sa političkim opcijama za koje ‘EU nema alternativu’, koje su spremne da ‘trguju’ sa Kosovom i Metohijom, koji podržavaju migrantsku politiku vlasti, kojima je u redu trovanje naše vode, vazduha i zemlje i guranje naših reka u cevi“, istakao je predsednik DJB.

Radulović je kazao da ne očekuje da će kroz predstojeći dijalog vlasti i opozicije doći do ravnopravnih i poštenih izbornih uslova.

„Pokušaćemo da popravimo stvari, ali ne očekujemo ništa“, rekao je on.

Upitan, kakva će u tom dijalogu biti uloga evroparlamentaraca, Radulović kaže da jednoj suverenoj zemlji ne trebaju tutori iz EU ili iz bilo koje druge države sveta.

„Ideja da EU, odnosno vladajuća većina u EU, bude nezavisni moderator je u najmanju ruku tragična. Vladajuća većina EU koju predvodi Berlin podržava ovu vlast u svemu što radi u Srbiji. EU samo smeta u razgovorima vlasti i opozicije“, naveo je.

Na pitanje Bete da li postoji mogućnost da pokret Dosta je bilo bojkotuje predstojeće izbore, ako se ne poprave izborni uslovi, Radulović ističe da se pasivan bojkot pokazao kao potpun fijasko, ne samo po opoziciju, već i po državne i nacionalne interese.

„Vlast je svojim neodgovornim ponašanjem, uništavanjem demokratije i vladavine prava, falsifikovanjem izbora dovela Srbiju i sebe u situaciju da sa tročetvrtinskom većinom u Skupštini bude na vatrometini interesa Berlina, bez zaštite opozicije po pitanjima od nacionalnog i državnog interesa, kao što je to pitanje Kosova i Metohije“, rekao je on.

Upitan koliko je realno da na predstojećim izborima dodje do promene vlasti na bilo kojem nivou, Radulović kaže da je to realno, „ako budemo ozbiljni“.

„Na žalost, opozicija se do sada pokazala kao veoma nepromišljena i neozbiljna, sa neozbiljnim zahtevima i ishitrenim odlukama. Pitanje je da li se radi o neznanju ili svesnoj nameri. Ovo ne čudi s obzirom da osim pet relevantnih političkih opcija, a to su DJB, SSP, DSS, Dveri i Narodna stranka, ostatak opozicije čine lideri bez organizacije i bez biračkog tela, koji dobijaju i arče prostor u medijima i pomažu vlasti da sludjuje biračko telo”, zaključio je predsednik pokreta Dosta je bilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.