Sava Janjić: Nema mogućnosti nastavaka dijaloga Beograda i Prištine bez poštovanja prava i …

 Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ukazao je danas da ne vidi mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine ukoliko se ne postavi na prave osnove, što podrazumeva poštovanje osnovnih prava i zakona.

On stoga smatra da je pitanje da li će i kada taj dijalog uopšte biti nastavljen i dodaje da je to rekao i specijalnom predstavniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku.

Sava Janjić je tokom onlajn diskusije „Stavovi gradjana o Kosovu: Šta gradjani znaju, misle i osećaju“, na kojoj su predstavljeni stavovi gradjana o situaciji s južnom srpskom pokrajinom, naveo i da se Kosovo medju tamošnjim Albancima vidi kao država etničkih Albanaca. „S tim da Srbi mogu biti jedna manjina kojoj se manje ili više može prihvatiti neko pravo postojanja, a i to je pod velikim znakom pitanja“, naveo je on.

Istakao je problem i što se Srpska pravoslavna crkva konstanto suočava sa retorikom negiranja identiteta, imovine, istorije…

„Mi imamo izuzetno velike probleme sa kosovskim institucijama. Trenutno – problem oko puta. Ne bih rekao da je rešen, nadjen je neki aranžman sa kojim su se složili svi članovi komisije za implemenatciju zaštićenih zona koji podrazumeva paralelnu gradnju zaobilaznice kao medjunarodnog puta i paralelno sredjivanje lokalnog puta“, kazao je.

Budući da za zobilaznicu nisu odredjena sredstva u budžetu Kosova, Sava Janjić smatra da će biti velikih problema u vezi s tim čim se vreme prolepša.

Mogućnost da se vrati ideja teritorijalne podele teritorije vidi kao jako opasnu i smatra da ona neće doneti rešenje, ali može postati model koji bi potpuno destabilizovao ceo Zapadni Balkan.

Pitanje dijaloga, naveo je, jeste političko pitanje ali to je, pre svega, pitanje ljudi koji tamo žive i zato smatra da bi Sjedinjene američke države i Evropska unija trebalo da izvrše neki pritisak, koji nije bombardovanje ili ma šta slično, da pomognu da se situacija reši.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.