U trendu

Savet bezbednosti UN ipak danas o Kosovu

Sednica Saveta bezbednosti UN na čijem će dnevnom redu biti i izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika zakazana je za 21.00 po srednjoevropskom vremenu, objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

Redovni kvartalni izveštaj o radu Unmika stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica SB UN koje smatraju da je održavanje otvorenih sednica na temu Kosova svaka tri meseca previše često.

Savet bezbednosti UN je od 1999. i usvajanja Rezolucije 1244, raspravljao o Kosovu svaka tri meseca.

Ta praksa prekinuta je u avgustu 2018, kada je Velika Britanija kao predsedavajuća odbila da stavi izveštaj o radu Unmika na dnevni red.

O izveštaju o radu Unmika je SB UN ponovo raspravljao u novembru kada je tim telom predsedavala Kina.

Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti UN, zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po medjunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu i u tome ima podršku Pekinga i Moskve. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u sredu u Vašingtonu da je Srbija spremna da razgovara o tome koliko puta godišnje će se održavati sednica SB UN o Kosovu.

„Mi smo spremni da razgovaramo, iako Srbija nije deo tih konsultacija. Za nas je najvažnije da se ta tema zadrži na agendi Saveta bezbednosti, a da li će (sednice) biti na tri, četiri ili na šest meseci, o tome smo spremni da se dogovaramo i da razgovaramo“, kazao je šef srpske diplomatije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar