U trendu

Savet Evrope: Srbija među zemljama u kojima su novinari najviše zastrašivani

Srbija se nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zatrašivani, navedeno je u izveštaju „Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu“ Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope.

Novinari su najviše puta bili izloženi pritisku u Rusiji, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj i Poljskoj, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

„U ovom izveštaju je zabeleženo 289 zabrinjavajućih slučajeva u 37 zemalja. Prema rezultatima istraživanja, novinari su bili ubijani, zatvarani, fizički napadani, pravno maltretirani i izloženi klevetama. Prošle godine su u Jermeniji, Gruziji, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu usvojeni ili predloženi novi restriktivni zakoni, za koje se u izveštaju ocenjuje da su novinarima onemogućili da se bez pritiska bave svojim poslom“, naveo je UNS.

Prethodnu godinu je, prema izveštaju Platforme za bezbednost novinara Saveta Evrope, obeležio rat u Evropi, ali i niz novih i uspostavljenih metoda gušenja nezavisnog novinarstva.

Najmanje 12 novinara i medijskih radnika je ubijeno, dok je 21 povređen prilikom izveštavanja sa ratnih područja u Ukrajini, zabeleženo je u izveštaju Platforme i istaknuto da su „ruske dezinformacije preplavile medijski pejzaž u Ukrajini i širom Evrope“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar