U trendu

Savet Evrope: Unaprediti borbu protiv korupcije

Grupa država Saveta Evrope (SE) za borbu protiv korupcije (GREKO) pozvala je danas evropske vlade, parlamente i sudske organe da pojačaju napore za stvaranje efikasnijih mehanizama u borbi protiv korupcije.

Srbija je do kraja 2016. uspešno primenila četiri petine preporuka SE o sprečavanju korupcije, ostatak je delimično primenjen, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju GREKO. Srpske vlasti uspešno su primenile sve preporuke o transparentnosti finansiranja političkih partija.

GREKO navodi da se 49 članica SE previše oslanja na represivne mere u borbi protiv korupcije, a zanemaruju efikasnost preventivnih mehanizama, koji često ne postoje ili su previše slabi, saopštio je SE.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland ocenio je da korupcija predstavlja najveći izvor nezadovoljstva i gubljenja poverenja u političke i demokratske institucije.

„Od ključne je važnosti je da države imaju adekvatne zakone i resurse da istražuju i kažnjavaju korupciju, ali i da je sprečavaju. Korupcija se ne sme tolerisati, gde god da se dešava“, kazao je on.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog spore primene preporuka SE o transparentnosti finansiranja političkih partija i prevenciji korupcije.

Predsedavajući GREKO-a Marin Marčela rekao je da se mnoge države „suočavaju sa teškoćama da primene preporuke“ i da je za to potreban politički konsenzus.

Članice SE do kraja 2016. godine nisu primenile gotovo trećinu preporuka za sprečavanje korupcije (25 posto preporuka je delimično primenjeno, a sedam posto uopšte nije primenjeno).

Države danas primenjuju najvažnije preporuke, ali je potrebno unaprediti primenu preporuka za sprečavanje odredjenih krivičnih dela, kao što je trgovina uticajem i podmićivanje u privatnom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.