U trendu

Savet za nacionalnu bezbednost traži nastavak dijaloga s Prištinom

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije na današnjoj sednice zatražio je nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i poštovanje medjunarodnog pravnog poretka, rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma.    

U saopštenju nakon sednice Savet je kao zabrinjavajuće ocenio inicijative za prekid dijaloga Beograda i Prištine, kao i za formiranje Vojske Kosova.  

„Savet je obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Istovremeno, Savet je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da potpuno jedinstveno sa državnim organima Republike Srbije politički istupaju i štite interese našeg naroda i naše države“, navedeno je u saopštenju.  

Ocenio je i da ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti, ipak, ukazano je i na to da je situacija u regionu izuzetno turbulentna i složena.

„Srbija je uložila ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi izmedju različitih naroda, etničkih i verskih grupa. Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti, tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi.“, navedeno je u saopštenju nakon sednice.

Ukazano je i da je zadatak svih organa u Srbije je da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali i drugih sukoba na ovdašnju teritoriju, kao i da poštuju nezavisnost drugih država i ne mešaju se u njihove unutrašnje stvari.

Istovremeno, Savet je obavezao državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuju u saradnji sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama Zapadnog Balkana, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država.

Na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovali su i premijer Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Djordjević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović.

Prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Djordjević, direktor Vojno-bezbednosne agencije general Petar Cvetković, zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije Zoran Stojković i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.