U trendu

Savez ekoloških organizacija protiv izmene Zakona o referendumu

Savez ekoloških organizacija Srbije kritikovao je danas predlog Vlade Srbije o izmeni Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojom se predvidja ukidanja cenzusa za punovažnost referenduma od sadašnjih 50 odsto gradjana upisanih u birački spisak.

„Savez poziva sve narodne poslanike koji će za nekoliko dana dati konačnu odluku o ovom sramnom predlogu da glasaju protiv istog i na taj način barem malo vrate veru u dostojanstvo i pravičnost najvišeg zakonodavnog tela u Srbiji“, navela je ta organizacija.

Oni smatraju da referendum, kao najdemokratskiji vid izjašnjavanja o nekom bitnom pitanju koje se tiče svih, ne sme da se svede na to da 10 ili 20 odsto birača odlučuje.

„Upravo zbog značaja instituta referenduma, kao i zbog pitanja o kojima se odlučuje putem referenduma, smatramo postojeće zakonsko rešenje mnogo boljim nego što je to predloženo rešenje, jer ako su pitanja toliko važna da bi se o njima referendumski izjašnjavali gradjani, smatramo da je neophodno da bar 50 odsto gradjana uzme učešće u odlučivanju, i na taj način pokaže demokratičnost društva“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar