U trendu

Savez mesnih zajednica Stare planine: Proglasili smo vanredno stanje zbog kršenja zakona

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidroelektrana, saopštio je danas taj savez.

Savez je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela“.

„KliziÅ¡ta, razoren put i imanja, ugroÅŸavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovniÅ¡tvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na joÅ¡ 50 lokacija u Parku prirode ‘Stara planina'“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Dodaje se da je javnost je već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada drÅŸava nije, kako je taj savez ocenio, preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnaÅŸnoj odluci inspektora za zaÅ¡titu ÅŸivotne sredine.

„Na barikadama smo 24 časa. NaÅ¡i ÅŸivoti su već ugroÅŸeni i pod neprekidnim smo pritiskom“, navodi se u saopÅ¡tenju i dodaje da su primorani da prave barikada da bi „zaÅ¡titili svoja sela“.

Taj savez je naveo i da su organizovali „solidarne straÅŸe za zaÅ¡titu zakona i Ustava“ i pozvali su medije da dodju da „dokumentuju njihovu borbu“.

„Da li je bogaćenje pojedinca dovoljan razlog da se uniÅ¡te najlepÅ¡a srpska sela, reke, planinski potoci i Å¡ume u prvim zonama zaÅ¡tite“, upitali su u saopÅ¡tenju tog saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.