U trendu

Savez za Srbiju: Omogućite naplatu alimentacija tokom vanrednog stanja

Savez za Srbiju (SzS) zatražio je od Vlade Srbije da hitno ukine odredbe kojima je onemogućila prinudnu naplatu alimentacija, „naročito imajući u vidu da prava deteta ne mogu biti ograničena ni u vanrednom ni u ratnom stanju“.

SzS je u saopštenju naveo da je takav zahtev upućen nakon što su im se „obratile majke dece koje pravo na alimentaciju ostvaruju putem sudske odluke, na osnovu izvršnih pravnosnažnih presuda“.

„Na primer, Fond PIO je u slučajevima kada je roditelj koji plaća alimentaciju penzioner, obavestio majke da su alimentacije obustavljene odlukom Vlade, a izvršitelji posrednici obaveštavaju ih da su nemoćni jer je Vlada donela uredbu kojom je ta vrsta plaćanja obustavljena“, navodi se u saopštenju.

SzS navodi da se „ne radi o majkama koje su mogle da poslušaju doktora Nestorovića i odu u Milano u šoping, niti o majkama koje imaju luksuz da čekaju predsednikovih 100 evra, niti im treba njegova milostinja“.

„Radi se o majkama i deci koja na taj novac imaju pravo i od čega se hrane i plaćaju krov nad glavom. Vlada Srbije, premijerka ili predsednik nemaju pravni osnov da ukidaju izvršenja pravnosnažnih presuda tokom vanrednog stanja“, navodi se u saopštenju.

SzS navodi da oni u ovom slučaju „ugrožavaju egzistenciju dece dok manipulišu vanrednim stanjem za svoju predizbornu kampanju podsmevajući se Srbiji sloganom ‘Za našu decu'“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.