U trendu

SB UN napokon jednoglasan: Priština da ukine takse

Tokom još jedne rasprave o tromesečnom Izveštaju Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji, koja je sinoć održana uprkos prethodnom protivljenju jednog broja članica Saveta bezbednosti UN, prištinske institucije su jednoglasno pozvane da ukinu stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Različite stavove, međutim, članice su iznele kada je reč o budućoj dinamici održavanja sednica na temu situacije na Kosovu i Metohiji.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija deli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom.

On je kosovskoj ambasadorki Vljori Čitaku, koja je ovaj sastanak nazvala šaradom, rekao da, ako tako misli, nije bila u obavezi da dođe, iako je pozvana.

Dodao je da Rusija ne prihvata da se Kosovo skine sa dnevnog reda SB UN te da treba da bude pod stalnom kontrolom ovog tela jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da Priština krši sporazum Cefta uvođenjem taksi na srpsku robu i rekao da Kosovo ignoriše „neuverljive“ zahteve zapadnih zaštitnika.

Prema njegovim rečima, i formiranje vojske predstavlja kršenje rezolucije 1244 i nema garancija da ta vojska neće krenuti na Srbe.

Takođe je ocenio da izjave Ramuša Haradinaja da će prestati da komunicira sa Unmikom predstavljaju flagrantno kršenje rezolucije UN i ponovio da je pozicija Rusije da Kosovo može biti predstavljeno samo preko Unmika.

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i rezoluciju 1244, Unmik i istakla da je potrebno pronaći rešenje za dijalog u okviru te rezolucije.

Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs je pozdravila rad Unmika i istakla da Kosovo više nije „akutna kriza“, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

„Želela bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na lidere u Beogradu i Prištini da prepoznaju priliku koju im dijalog pruža, da prevaziđu razike i da krenu napred zbog svog naroda i istorije, kao jednake i suverene komšije koji rrade za prosperitet i demokratiju Evrope“, rekla je Pirs.

Prema njenim rečima, britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SBUN ne brani formiranje vojske Kosova.

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije.

On je rekao da je jedini način da Srbija uđe u EU je uspešnim dijalogom i priznanjem Kosova.

Po pitanju razmene teritorija, odnosno izmene granica, ponovio je nemačko stanovište koje se protivi toj ideji. On ističe da je razmatranje te ideje rizično i da destabilizuje region.

Američki ambasador Džonatan Koen rekao je da je Unmik ispunio svoj mandat i da je odavno prošlo vreme za smanjenje misije tog tela.

On je podsetio da su SAD i ranije tražile smanjenje misije Unmika, a zatražio je i „hitan napredak“ u dijalogu uz „momentalno“ ukidanje tarifa.

Zamenica ambasadora Francuske pri UN istakla je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine zavisi od dijaloga, a ujedno je i ponovila zahtev da se tarife ukinu ili makar suspenduju.

Prema njenim rečima, Francuska želi da promoviše trgovinu između dve strane i želi da vidi političku volju i kompromis i od Beograda i od Prištine.

Francuska će nastaviti da podržava poboljšanje odnosa u regionu, ističe ona, dodajući da je na liderima u Beogradu i Prišini da stvore atmosferu za konačno rešenje i da se uzdrže od dela koja će normalizaciju dovesti u pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar