U trendu

SB UN u ponedeljak o Kosovu, Zapad traži zatvorenu sednicu?

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana je za ponedeljak, piše ruska agencija Tas s i navodi, pozivajući se na diplomatski izvor, da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi.

Izvor u ruskoj Stalnoj misiji pri UN je dodao da Rusija i zapadne zemlje nisu uspeli da postignu konsenzus oko formata sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakazane za ponedeljak i posvećene odluci Kosova o formiranju vojske.

„Grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata“, naveo je isti izvor i dodao da zbog tih različitih pozicija nije postignut konsenzus.

Prema njegovim rečima, konsultacije o tom pitanju održane su u petak i doneta je odluka da predsedavajući Savetu bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavi konsultacije sa stranama u periodu preostalom do ponedeljka, prenosi Tas s.

Taj diplomatski izvor je dodao da su Rusija i Srbija tražile održavanje sednice Saveta bezbednosti UN „zbog situacije koja je nastala nakon što je takozvani parlament u Prištini odlučio da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku“, što je suprotno Rezoluciji 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Kako prenosi Tas s, sa tim ciljem predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da dođe u Njujork.

„Mi smatramo da je takav pristup izraz nepoštovanja. Zašto se mnoge višečasovne sednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je reč o Srbiji?“, rekao je isti izvor.

On je zaključio da se može steći utisak da zapadne zemlje žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata, prenosi Tas s.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je juče da je Srbija, povodom protivpravne odluke o formiranju vojske Kosova, zatražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar