Sebastijan Kurc u ponedeljak u Beogradu

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dolazi u ponedeljak u dvodnevnu posetu Srbiji u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, s ciljem da demonstrira podršku Austrije evropskoj integraciji čitavog regiona.

Kurc će u Beogradu razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i s predstavnicima civilnog društva i privrednicima, a biće potpisan i memorandum o saradnji u dualnom obrazovanju.

Kako je novinarima preneo austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner, glavne teme razgovora u Beogradu biće bilateralni odnosi, otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, saradnja u regionu i napredak u Procesu Berlin/Beč, ali i migrantska kriza.

Poseta regionu koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje jasan je znak da Austrija pridaje veliku važnost čitavom regionu i njegovom približavanju EU kao i da želi da podstakne konkretne akcione planove za saradnju sa svakom zemljom, rečeno je u ambasadi.

Turneju po Zapadnom Balkanu austrijski ministar počinje u Sarajevu gde će u ponedeljak inaugurisati austrijsko-bosansku godinu kulture i potpisati sporazum o privredno-tehnološkoj saradnji.

U ponedeljak i utorak Kurc će u Beogradu, osim susreta sa Vučićem i Dačićem, sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom učestvovati na sastanku austrijskih i srpskih preduzetnika, a biće potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti dualnog obrazovanja.

U sredu, Kurc će u Podgorici potpisati sporazum o saradnji u oblasti kulture, a istog dana u Tirani memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak će u glavnom gradu Albanije biti održan skup povodom projekta austrijske agencije za razvoj ADA za boje korišćenje podsticajnih sredstava EU.

Kurc zatim putuje u Prištinu gde će u četvrtak posetiti poljoprivrednu školu izgradjenu sredstvima ADA i posetiti austrijske pripadnike Kfora.

Turneju po regionu Kurc završava u petak u Skoplju de će se sresti sa svojim kolegom, šefom diplomatije Nikolom Poposkim, a jedna od važnih tema biće i migrantska kriza.

(Beta)

Ostavite komentar