Šef srpske diplomatije kritikovao izjavu Vljore Čitaku o Kosovskom boju

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković kritikovao je danas izjavu bivše ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku (Vlora Citaku) koja je rekla da je Kosovski boj bila „bitka balkanske vojske protiv osmanskog osvajanja“, ocenjujući je pokušajem „brutalnog falsifikovanja istorije“.

„Pokušaji da se brutalnim falsifikovanjem istorije izbrišu tragovi srpskog postojanja na Kosovu i Metohiju dobili su perverzne dimenzije u tvrdnjama da se u Kosovskom boju nije borila srpska, već nekakva ‘balkanska’ vojska“, izjavio je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srpski ministar je rekao da „albanski politički ekstremisti, koji su naručioci ovakvih suludih istorijskih falsifikata, čine sve da izmisle kontinuitet albanskog prisustva na području Kosova i Metohije“, iako nema dokaza da su u Srednjem veku Arbanasi, odnosno Arnauti, živeli na toj teritoriji, a „kamoli dokaza da su učestvovali u Kosovskoj bitki“.

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) u ponedeljak je na Tviteru čestitao Vidovdan, na šta je odgovrila Čitaku i napisala da bitka 1389. godine na Kosovu bila „bitka balkanske vojske protiv osmanskog osvajanja“ i dodala da je to „osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka“.

Na to je Grenel odgovorio Vljori Čitaku da „isuviše mnogo stvari smatra uvredljivim“ i ocenio da „mora da je iscrpljujuće kada u svemu nalazite povod za ogorčenje. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin danas je takodje kritikovao izjavu Vljore Čitaku ocenjujući je kao „kradju tudje istorije i Kosovskog boja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.