U trendu

Šef Tačijevog kabineta: Granice ne bi bile menjane po etničkim linijama

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je da dogovor o promenama granice izmedju Kosova i Srbije ne bi bio pravljen po etničkim linijama.

Čolaku je u autorskom tekstu za EUobserver, pre nego što je propala današnja runda dijaloga u Briselu, naveo da svako ko prati situaciju zna da je dijalog Kosova i Srbije zastao i da „neće biti bitnije promene ako se ne reši srž problema“.

On je naveo da priča o načelima i crvenim linijama može dovesti u opasnost da se ne vidi šumu od drveća.

„Signali i s Kosova i iz Srbije i komentari svetskih sila, doveli su do rasprostranjenih upozoravanja protiv prepravljanja granica zbog mogućeg domino efekta u regionu. Ipak, potencijalni dogovor Kosova i Srbije s promenom granica bi bio uzajamno dogovoren na miroljubiv način i ne bi bio pravljen po etničkim linijama“, rekao je on.

Šef kabineta Hašima Tačija je ocenio da bi nasledje dogovora o promeni granice manje imalo veze s njegovim sadržajem a više sa „sprovodjenjem medjusobnog dogovora kao osnove medjunarodnog mira i stabilnosti“

On je ocenio da biti teško da se postigne konačan dogovor i da je jedini način za to da se usvoji pragmatičan pristup.

Čolaku je naveo da duboko neslaganje Kosova i Srbije, koji imaju „istoriju krvavog sukoba“, nije nešto što pripada prošlosti, već postoji i danas i prožima svaki aspekt života s obe strane granice.

On je ocenio da su pojedine snage na Kosovu zadovoljne time što je 116 zemalja priznalo kosovsku nezavisnost i članstvom u nekoliko medjunarodnih organizacija, ali da postoje i oni koji imaju koristi od sadašnje situacije i kojima ne odgovara normalizacija odnosa sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.