U trendu

Senator: Grenel postavljen jer su i Srbija i Kosovo tražili veći angažman SAD

Američki republikanski senator Ron Džonson izjavio je da su Beograd i Priština želeli veću posvećenost SAD u rešavanju kosovskog pitanja i dodao da su čak i njega pitali da se angažuje na tome, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VOA).

„Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da sa angažujem, oni žele da se SAD u poptunosti posveti“, rekao je Džonson, predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu.

Džonson je rekao da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za rešavanje pitanja Kosova, čiji je primarni fokus ekonomija.

„Čuli smo na pretresu da se njih dvojica (Palmer i Grenel) koordinišu. Ja sam razgovarao sa obojicom i znam da imaju neki plan čiji je prvi fokus na ekonomskim šansama, mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo“, rekao je američki senator.

Džonson je rekao da bi bilo „najpre lepo da Kosovo ukine takse i da Srbija prestane da radi na tome da druge zemlje povuku priznaje Kosova“.

„To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da saradjuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i gradjanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane“, dodao je senator.

Džonson je rekao da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja Kosova, da se čeka formiranje vlade u Prištini, a napominje da idu u izbori u Srbiji.

Ponovio je da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići „korak po korak“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.