U trendu

Server i Biber: Vašingtonski sporazum nije važan korak ka normalizaciji, uskoro će biti …

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server ocenili su da vašingtonski sporazum Beograda i Prištine nije ni važan ni veliki korak ka normalizaciji njihovih odnosa i da će brzo biti zaboravljen u SAD.

Tokom rasprave na vebinaru koji je organizovao Društveni klub u Mitrovici na temu „Proces dijaloga Beograda i Prištine: trougao konstruktivnih nejasnoća“, Server i Biber razgovarali su o pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu i Briselu, usredsredivši se na postignute sporazume, kao i na implikacije predsedničkih izbora u SAD na region, preneo je danas portal EWB (European Western Balkans).

Biber je rekao da Vašingtonski sporazum nije nikakva novina, jer je jedan broj njegovih tačaka već obradjen u dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU.

Dogovor nije veliki korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i zaboraviće se ko god pobedi na predstojećim američkim izborima, rekao je Server.

Raspravljajući o implikacijama Vašingtonskog sporazuma za Srbiju i Kosovo, Server dodao da se, uprkos vrlo niskom nivou interesa američke javnosti, sporazum uglavnom smatra važnom alatkom u predizbornoj kampanji Donalda Trampa.

„Politička nagodba se u ovom trenutku ne čini izvodivom jer nema „apetita“ sa srpske strane, ali ekonomski sporazum je dobra strategija“, rekao je Server koji je upozorio da bi to moglo imati negativne posledice na Kosovo i odnose Srbije s EU.

Govoreći o implikacijama Sporazuma na odnose EU i Srbije i Kosova, Biber istakao da Sporazum sadrži niz tačaka oko kojih se EU dogovorila sa Srbijom i Kosovom pre nekoliko godina, poput medjusobnog priznavanja diploma i projekata izgradnje autoputa od kojih su neki već izgradjeni sredstvima EU.

Biber je dodao da postoje aspekti sporazuma koji protivureče nekim politikama EU, poput neslavne odluke Kosova i Srbije da otvore odnosno presele ambasadu u Jerusalim.

„Selidba ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem bila bi protivna politici EU po tom pitanju. To je posebno problem za Srbiju koja je već daleko od uskladjenosti sa spoljnom politikom EU“, dodao je.

Biber je takodje naglasio da bi nedostatak jedinstvenog stava SAD i EU, kao najvažnijih političkih činilaca, mogao ugroziti stabilnost na Zapadnom Balkanu i potencijalno povećati moć autoritarnosti u regionu.

Obojica panelista rekli su da vašingtonski sporazum nije privukao veliku pažnju javnosti i da ga kreatori politike nisu shvatili ozbiljno.

„Ovaj će se sporazum vrlo brzo biti zaboravljen u SAD, bilo u Bajdenovoj, bilo u Trampovoj administraciji“, naglasio je Server.

Slično tome, Biber je dodao da nije iznenadjenje što Sporazum nije privukao veliku pažnju medjunarodne javnosti.

„Već deset godina postoji dijalog Srbije i Kosova koji vodi EU, tako da to (sporazum) stvarno nije ništa novo“, rekao je Biber koji je ocenio da je sporazum „loše pripremljen“ i da sadrži vrlo maglovite i nejasne odredbe.

„Dogovor radi dogovora na kraju je vrlo tanak“, dodao je.

Server je rekao da Srbija verovatno neće ući u EU u predstojećem periodu, objasnivši da se njena demokratija pogoršala, uprkos tome što radi na prilagodjavanju pravnoj tekovini EU.

„Jako mi je teško da zamislim da EU prihvati Srbiju u njenoj trenutno pogoršanoj demokratiji. Ne mislim da je sadašnji predsednik Srbije taj koji će kvalifikovati Srbiju za članstvo u EU“, upozorio je.

Biber se složio da bi, čak i kad bi rešila problem s Kosovom, Srbija i dalje bila prilično nespremna za ulazak u EU, uglavnom zbog autoritarnih tendencija trenutnog režima u Beogradu.

EWB prenosi da su se panelisti složili da bi, u nedostatku punog sporazuma i Srbija i Kosovo mogli živeti sa statusom kvo.

Biber je dodao da je za Kosovo manje problem to što ga Srbija ne priznaje, a više to što ga drugi ne priznaju.

„Ako Kosovo i Srbija ne mogu pronaći način za normalizaciju svojih odnosa, Kosovo mora da razvije vlastitu spoljnu politiku ne oslanjajući se na SAD kao jedini stub, a liberalizacija viznog režima bila bi zaista važna za Kosovo“, istakao je Biber.

Server se složio da Kosovo ne mora odmah da reši probleme sa Srbijom i da može da živi u trenutnim uslovima.

„Kosovo mora da nauči da suverenitet znači rešavanje vlastitih problema kao stvarni prioritet. Možda trenutno nije pravo vreme za sveobuhvatno rešenje s Beogradom“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar