Šesnaest partija podnelo liste kandidata za poslanike Skupštine Kosova

Centralnoj zbornoj komisiji Kosova (CIK) liste kandidata za poslanike sedmog saziva Skupštine Kosova podnelo je šesnaest političkih partija, potvrdio je za prištinske medije portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Prijave su prethodno predale Ujedinjena partija Roma sa 27 kandidata za poslanike, Jedinstvena goranska partija sa 13 kandidata, Srpska lista sa 17 kandidata, Nova demokratska inicijativa Kosova sa 13 kandidata, Građanska inicijativa Gore sa 6 kandidata, Samostalna liberalna stranka, sa 13 kandidata i Nova demokratska stranka sa 60 poslanika.

Danas od 18 sati prijave su podnele Stranka Demokratske Akcije (SDA) – sa devet kandidat za poslanike, nezavisni kandidat Emir Kasi, Pokret za Goru sa šest kandidata, Kosovaki Nevi Romani Partia (KNRP) sa 7 kandidata, Koalicija „Sloboda“ – sa 8 kandidata.

Prijave su podnele i Demokratska partija Aškalija sa 50 kandidata, Liberalna partija Egipčana, sa 48 kandidata i Demokratska partija Turaka Kosova, sa 30 kandidata.

Na dva sata pred isticanje roka u petak u ponoć, za prijavu kandidata na oktobarskim izborima za poslanike kosovskog parlamenta ni jedna stranka kosovskih Albanaca, niti koalicija nije u CIK-u predala spisak kandidata za poslanike.

Po dosadašnjoj praksi te partije su spiskove kandidata predavale nekoliko minuta pre ponoći.

Portparol Eljezi je rekao da nema odlaganja, niti produžavanja roka za prijavu kandidata.

Bilo koja stranka koja do ponoći ne bude predala listu, neće moći da učestvuje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, upozorio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.