U trendu

Sezonski radnici najugroženiji

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su u Srbiji sezonski radnici najugroženiji i da ih Zakon o radu „nije zaštitio već ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine“.

„Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada.
Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad na crno, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane nadnice, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Udruženi sindikati Sbije sve češće dobijaju pritužbe o kršenju elementarnih prava sezonskih radnika, naročito u slučajevima povrede na radu.

„Oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata. Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su zainteresovani za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Sindikat „Sloga“ očekuje od države i Ministarstva rada da taj problem uvrsti u prioritete i da se uradi revizija Zakona o radu ili donese poseban zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

„Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike trebalo bi da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100.000 radno angažovano širom Srbije“, navodi se u saopštenju Udruženog sindikata Sloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.