U trendu

Si Djinping doputovao u Beograd

Predsednik Kine Si Djinping doputovao je danas popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i dvadesetak medjudržavnih sporazuma.

Si Djinpinga i delegaciju je na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dočekali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Predsednika Kine na pisti su dočekala i deca u narodnim nošnjama, sa kineskim i srpskim zastavama, a priredjen je i polučasovni kulturno-umetnički program.

Kako je predvidjeno programom posete Si Djinping će danas zajedno s predsednikom Srbije položiti kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsednika prethodno će položiti cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, a posle podne će prošetati Kalemegdanom.

Si Djinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i na srpskoj i na kineskoj strani.

Za sutra su planirani razgovori sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a predsedniku Kine biće uručen i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.