U trendu

Si Đinping podneo izveštaj na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa KPK-a

Dvadeseti Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK) otvoren je danas u 10 sati u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Si Đinping je podneo izveštaj u ime 19. saziva Centralnog komiteta KPK-a, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Pet godina od 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine je bilo zaista značajno i izvanredno, rekao je Si Đinping u nedelju.

Centralni komitet KPK-a sprovodi strategiju nacionalnog podmlađivanja usred globalnih promena koje nisu viđene u jednom veku, a napravljeni su veliki strateški planovi za unapređivanje rada Partije i zemlje, rekao je Si u izveštaju na sednici otvaranja kongresa.

“Centralni komitet je okupio Partiju, vojsku i kineski narod i predvodio ih da efikasno reaguju na teška, komplikovana međunarodna dešavanja i niz ogromnih rizika i izazova“, rekao je on.

„Velikim naporima i odlučnošću konstantno smo napredovali u socijalizmu sa kineskim karakteristikama u novoj eri“, rekao je Si.

U protekloj dekadi su se dogodila tri događaja od velikog istorijskog značaja za Komunističku partiju Kine i za naroda, rekao je Si Đinping.

„Doživeli smo stogodišnjicu KPK-a, otpočeli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, i iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili smo izgradnju umerenog prosperitetnog društva u svim oblastima, završili smo Prvi stogodišnji cilj“, rekao je kineski predsednik.

To su bili istorijska dostignuća KPK-a i kineskog naroda, koja će biti zabeležena u istoriji kineske nacije i učiniće veliki uticaj na svet. KPK postigla je istorijska dostignuća i promene u proteklih 10 godina, izjavio je Si.

KPK je predvodila Kinu na novom putovanju ka izgradnji moderne socijalističke zemlje u svim oblastima. Celokupna Partija, vojska i kineski narod su zajedno pokrenuli veliku borbu sa novim karakteristikama epohe, pod rukovodstvom Centralnog komiteta Partije, rekao je Si.

Kina je postigla istorijski rast ekonomske snage u protekloj deceniji, rekao je kineski predsednik.

„Kineski BDP je porastao sa 54 na 114 biliona juana (oko 16 biliona američkih dolara) u protekloj deceniji, i učestvuje sa 18,5 odsto u svetskom BDP-u, što je rast od 7,2 odsto. Kina i dalje je druga najveća ekonomija na svetu, a BDP po stanovniku se povećao od 39.800 juana do 81.000 juana“, rekao je Si.

Kina se pridružila redovima svetskih inovatora, rekao je Si, kao i da je Kina napravila napredak u nekim ključnim tehnologijama u ključnim oblastima i podstakla nove strateške industrije.

„Bili smo svedoci velikih uspeha na više frontova, uključujući svemirske letove sa ljudskom posadom, istraživanje Meseca i Marsa, sonde dubokog mora i zemlje, superkompjutere, satelitsku navigaciju, kvantne informacije, tehnologiju nuklearne energije, proizvodnju aviona i biomedicinu“, rekao je.

Si je istakao da je KPK ostvarila ubedljivu pobedu i u potpunosti konsolidovala uspehe u svojoj borbi protiv korupcije.

Ozbiljne skrivene opasnosti unutar Partije, zemlje i vojske su uklonjene, rekao je Si.

„Vodili smo borbu protiv korupcije u širokom obimu bez presedana u našoj istoriji. Vođeni snažnim osećajem misije, odlučili smo da uvredimo nekoliko hiljada umesto da dozvolimo da propadne 1,4 milijarde ljudi i da očistimo našu partiju. Koristili smo kombinacije različitih mera. Uklonili smo tigrove,  spljeskali smo mušice i lovili  lisice, kažnjavajući na taj način korumpirane zvaničnike svih vrsta“, rekao je predsednik.

Istakao je da su nezdrave tendencije, koje su dugo bile nekontrolisane, preokrenute, a da su duboko ukorenjeni problemi koji su godinama mučili Partiju otklonjeni.

„Partija je našla drugi odgovor na pitanje kako izbeći istorijski ciklus uspona i pada. Odgovor je samoreformisanje, obezbeđivanje da Partija nikada neće promeniti svoju prirodu, svoje uverenje ili karakter“, kazao je Si.

Predsednik Kine je u nedelju obrazložio misije i zadatke KPK na novom putovanju u novom dobu.

„Od danas pa nadalje, centralni zadatak KPK-a biće da vodi kineski narod svih etničkih grupa u usaglašenim naporima da realizuje Drugi stogodišnji cilj izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svim aspektima i da unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji“, naveo je Si.

KPK ima za cilj da u osnovi realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine, a da od 2035. do sredine ovog veka izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa.

Si je podvukao i osnovne zahteve kineske modernizacije.

„Osnovni zahtevi kineske modernizacije obuhvataju insistiranje na rukovodstvu KPK-a i na socijalizmu sa kineskim karakteristikama, traženje visokokvalitetnog razvoja, razvoj narodne demokratije, obogaćivanje kulturnog života naroda, ostvarenje zajedničkog prosperiteta, harmoniju između čovečanstva i prirode, kao i izgradnju zajednice zajedničke budućnosti.

Si Đinping danas je predložio glavne principe u izgradnji moderne socijalističke Kine.

„Na predstojećem putu, moramo čvrsto da se pridržavamo glavnih principa vođstva KPK-a, prateći put socijalizma s kineskim karakteristikama, pridržavajući se filozofije razvoja okrenutog narodu, ostajući dublje u reformi i otvaranju, održavajući naš borbeni duh. Naša budućnost je sjajna, ali još uvek imamo dug put pred nama“, kazao je.

Predsednik je istakao važnost insistiranja i poboljšanja politike „jedna Kina, dva sistema“.

„Politika ‘jedna zemlja, dva sistema’ je inovacija socijalizma sa kineskim karakteristikama. Potvrđeno je da je to najbolja politika za zaštitu prosperiteta i stabilnosti Hongkonga i Makaa nakon povratka matici Kini. Kina će dugoročno insistirati na ovoj politici“, rekao je Si.

Si Đinping je izjavio da će KPK dalje sprovoditi sveobuhvatnu politiku za rešavanje tajvanskog pitanja u novoj eri, i da će odlučno unaprediti državno ujedinjenje.
Kina će aktivno i mudro raditi na ciljevima dostizanja vrhunca emisije ugljenika i ugljenične neutralnosti, rekao je kineski predsednik.

„Na osnovu kineskog energetskog i resursnog kapaciteta, unapredićemo inicijative da dostignemo vrhunac emisije ugljenika na dobro isplaniran način u fazama u skladu sa principom izgradnje novog pre nego što odbacimo staro“, rekao je Si.

Energetska revolucija će biti temelj napretka, jer će se ugalj koristiti na čistiji i efikasniji način, a planiranje i razvoj sistema za nove izvore energije biće ubrzani, rekao je Si i dodao da će se Kina  aktivno uključiti u globalno upravljanje kao odgovor na klimatske promene.

Predsednik Kine i KPK-a Si je naglasio važnost modernizacije kineskog sistema nacionalne bezbednosti i kapaciteta za očuvanje nacionalne bezbednosti i društvene stabilnosti. „Nacionalna bezbednost je temelj nacionalnog podmlađivanja, a socijalna stabilnost je preduslov za izgradnju jake i prosperitetne Kine“, rekao je Si.

„Moramo odlučno da sledimo holistički pristup nacionalnoj bezbednosti i unapređujemo nacionalnu bezbednost u svim oblastima i fazama rada Partije i zemlje, kako bismo obezbedili nacionalnu bezbednost i društvenu stabilnost“.

Si je rekao da KPK mora da uzme narodnu bezbednost kao svoj krajnji cilj, političku bezbednost kao osnovni zadatak, ekonomsku bezbednost kao svoj temelj, vojnu, tehnološku, kulturnu i socijalnu sigurnost kao važne stubove, a međunarodnu bezbednost kao oslonac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.