U trendu

Si Djinping Vučiću: Otvorili smo novu istorijsku stranicu odnosa dve zemlje

Predsednik Kine Si Djinping uputio je pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću u kome mu je zahvalio na organizaciji i prijemu tokom nedavne posete kineske delegacije Srbiji.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Si je u pismu ocenio da su predstavnici dve države tokom brojnih susreta „iscrpno razmenili mišljenja, otvoreno i iskreno razgovarali, postigli širok konsenzus o podizanju sveobuhvatnosti i strategije kinesko-srpskih odnosa, i otvorili novu istorijsku stranicu razvoja odnosa de zemlje“.

„Tokom moje nedavne državne posete Srbiji Vi ste me, gospodine predsedniče Vlade, sa Vašom cenjenom Vladom, srdačno primili i detaljno isplanirali moju posetu, što je na mene ostavilo nezaboravan utisak i lepo sećanje. Koristeći ovu priliku, dozvolite mi da Vam izrazim najiskreniju zahvalnost“, navodi se u pismu.

Predsednik Kine je dodao da ga je „duboko dirnulo iskreno prijateljstvo“ koje su srpski narod i premijer Vučić pokazali prema kineskom narodu kao i da „još uživa u duhu gostoprimstva i prijateljstva“ koje su Vlada Srbije i srpski narod pružili delegaciji Kine.

„Gospodine predsedniče Vlade, upoznali smo se tokom Vaše zvanične posete Kini prošle godine, a susret sa Vama ostavio je dubok utisak na mene. Ovog puta, Vi ste me lično pratili tokom mnogobrojnih aktivnosti sa svim članovima Vlade i zajedno smo bili svedoci plodnih rezultata razmene i saradnje u svim oblastima između Kine i Srbije.  Visoko cenim što čvrstom odlučnošću i pozitivnim stavom podstičete suštinsku saradnju sa Kinom“, naveo je Si Djinping.

On je ocenio da je „uspešna poseta još jednom dokazala iskreno i veliko prijateljstvo dveju zemalja i dvaju naroda Kine i Srbije“ kao i da pokazuje „dobre trendove i neograničene potencijale razvoja odnosa naših dveju zemalja“.

„Želim da sa Vama i svim srpskim liderima i dalje ulažem napore kako bismo povećali uzajamno strateško poverenje, produbili konkretnu saradnju u svim oblastima, ojačali komunikaciju i koordinaciju u medjunarodnim poslovima za dobrobit naših dvaju naroda i očuvali svetski mir i razvoj“, naveo je Si Djinping.

Predsednik Kine poželeo je u pismu „prosperitet velikoj Srbiji“ a premijeru Vučiću „dobro zdravlje i sve što poželi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.