U trendu

Si: Srbija spremna da bude aktivni faktor u razvoju odnosa sa Kinom

Predsednik Kine Si Djinping izjavio je danas u Beogradu da je Srbija pouzdan partner i da je spremna da bude aktivni, dugoročni i zdrav faktor u očuvanju razvoja kinesko-srpskih odnosa i da igra vodeću ulogu u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

„Uveren sam da će moja državna poseta Srbiji biti u korist učvršćivanja tradicionalnog prijateljstva, unapredjenja medjusobnog političkog poverenja, produbljivanja uzajamne korisne saradnje i ostvarivanja zajedničkog razvoja i prosperiteta“, izjavio je SI u Palati Srbija u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Si je rekao da podržava napore Srbije da postane članica EU i dodao da je Srbija sprema da bude most za zajedničku izgradnju četiri partnerstva mira, rasta, reforme i civilizacije izmedju Kine i EU.

„Srpska strana podržava i aktivno učestvuje u inicijativi ‘Jedan pojas, jedan put’, i spremna je da igra vodeću ulogu u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope“, rekao je Si.

Zajednička izjava o sveoubhvatnom strateškom partnerstu koju su poptisala dva predsednika simbolizuje, rekao je Si, „novi vek i napredak u našim medjudržavnim odnosima i prvi je primer u odnosima Kine i zemlja centralno-istočne Evrope“.

„To je ne samo sumiranje i potvrda postignutih rezlutata, nego će otvoriti i novo poglavlje i doneti važne šanse i prilike za budući razboj naše saradnje“, izjavio je kineski predsednik.

Si je izjavio da je Kina spremna da zajedno sa Srbijom počne novi put ka unparedjenju strateškog poverenja i proširenja pratkične saradnje.

Predsednik Kine je zahvalio na Ordenu Srbije na velikoj ogrlici koju mu je uručio Nikolić, rekavši da to pokazuje da on i Srbija pridaju veliki značaj razvoju odnosa dveju zemalja i duboko prijteljstvo srpskog naroda prema kineskom.

„Srbija i Kina su svevremeni prijatelji i važni partneri. Naši medjudržavni odnosi su izdržali sva iskušenja vremena i istorije i beleže novi sjaj iz stare tradicije“, rekao je Si i dodao da je Srbija pouzdan partner.

Prijateljstvo Srbije i Kine daje veliki potencijal i sjajnu perspektivu kinesko-srpskih odnosa, ocenio je Si i dodao da se dve zemlje medjusobno razumeju po mnogim velikim pitanjima i podržavaju i pomažu jedna drugu na putu razvoja.

„Saglasili smo se da Kina i Srbija na osnovu medjusobnog poštovanja, ravnopravnog tretiranja i uzajamne koristi dalje medjusobno pružaju razumevanje i podršku po pitanjima od ključnog interesa“, rekao je Si.

Si je rekao da je s predsednikom Srbije imao prijateljske i sadržajne razgovore i da su razmenili mišljenja i postigli širok konsenzus o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa i saglasili se o podizanju odnosa do sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Dve strane su se, prema njegovim rečima, saglasile o proširenju projektne saradnje u narednom periodu, s fokusom na oblasti infrastrukture, proizvodnih kapaciteta i poljoprivrede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.