U trendu

Šib: Evrointegracije regiona za Nemačku ostaju visoki prioritet i sa SDP na čelu vlade

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da će pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ostati „visokog prioriteta za Nemačku“ i sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) kao najjačom snagom.

„U periodu od 16 godina kada je Angela Merkel bila kancelarka, 12 godina je vladala „velika koalicija“ sa demohrišćanima na čelu – u tih 12 godina je ministar spoljnih poslova uvek bio socijaldemokrata. Obe stranke su, dakle, zajedno postavile smernice za aktuelnu politiku Nemačke u odnosu na Zapadni Balkan. Znači, ako bi se formirala vlada pod vodjstvom SPD, kontinuitet bi bio obezbedjen“, napisao je Šib u autorskom tekstu za dnevni list Kurir.

On je dodao da će za formiranje nove vlade ipak biti potrebno vreme „zbog mnogobrojnih mogućnosti potencijalnih koalicija“.

„Do tada će sadašnja savezna vlada privremeno ostati na dužnosti, što znači da će Angela Merkel, možda, prevazići svog nekadašnjeg mentora Helmuta Kola i postati osoba koja je najduže bila na funkciji saveznog kancelara“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar