U trendu

Sindikat pita koji je predsednikov izvor podataka o odsutnosti oružara s posla

Samostalni sindikat „Zastava oružje“ demantovao je broj radnika koji su odsutni s posla, a koji je kao zvaničan podatak naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je u toj fabrici dnevno s posla odsutno mnogo manje radnika.

Predsednik sindikata Dragan Ilić kaže da se podaci u koje on dnevno ima uvid od kadrovske službe fabrike ne slažu sa podacima predsednika, te je pozvao da se vidi koji je izvor njegovih informacija.

Ilić kaže da ni jednog dana u fabrici nije odsutno više od 400 radnika, a objasnio je da ima nešto više od tog broja samo kada su dani velikih slava.

Vučić je danas u obraćanju medijima u Batajnici ispravio podatak koji je izneo pre nekoliko dana da se radi o 692 odsutna radnika.

Vučić je danas istakao da je zvanični podatak da je prosečno svakoga dana bilo odsutno 669 radnika, a od toga više od 10 odsto ili 224 njih bilo je na bolovanju svakog dana.

Precizirao je da je u 2021. godini svakoga dana bilo odsutno 27 odsto zaposlenih.

Predsednik sindikata Dragan Ilić je u izjavi za agenciju Beta izjavio da oružari nisu neradnici, te da svi zaposleni koji odsustvuju koriste zakonska prava.

On je, međutim, naveo da mlađi radnici više koriste bolovanja, kao i da je na poslodavcu da proverava odsutnost radnika i da li je fabrika za neke „rezervni položaj“ kako ostali radnici zbog njih ne bi „plaćali ceh“.

Ilić je naveo da direktori Namenske imaju uvid u način zapošljavanja poslednih godina, te da mu ovo sada izgleda kao „zakasnela pamet“.

On kaže da, inače, ne zna kakva je „pozadina“ plasiranja netačnih podataka o odsutnosti radnika u Zastava oružju.

Ilić je podsetio i da fabrika od 21. decembra 2022. godine nema generalnog direktora i da ne zna koji je razlog što Nadzorni odbor još nije imenovao novog rukovodioca, pošto je prethodnom istekao mandat.

On u tome vidi jedino nameru da se nastavi dalje „uništavanje“ kragujevačke fabrike oružja koja traje od 2017. godine, budući da su od tada obaveze uvećane za sedam milijardi dinara, te da danas iznose ukupno 21 milijardu dinara.

On kaže da su posledice lošeg upravljanja danas vidljive kroz nedovoljnu uposlenost, iako fabrika ima tražene proizvode, neplaćanja dobavljačima i doprinosa radnicima.

Ilić je rekao i da je, zbog svega toga, Samostalni sindikat pre nekoliko dana podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Nadzornog odbora fabrike Ivice Marjanovića za zloupotrebu službenog položaja.

Traži se takođe i odšteta zbog neuoplaćivanja doprinosa radnicima, koji ukupno iznose oko 100 miliona dinara na mesečnom nivou.

Prema rečima Ilića, poslednji put država je u kragujevačku fabriku, koja ove godine slavi 170 godina rada, investirala još 2017. godine.

Tada je u nju uloženo 9,7 miliona evra, ali su, kako kaže Ilić, pare „spiskane“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.