Sindikat sloga: Radna i ekonomska prava najugroženija

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas povodom 10. decembra, Medjunarodnog dana ljudskih prava da su u Srbiji najugroženija radna i ekonomska prava.

Kako je navedeno, iako u prvom članu deklaracije o ljudskim pravima piše da se „Sva ljudska bića radjaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“, u Srbiji se taj član krši kada su u pitanju pravo na rad i pravičnu zaradu, humane uslove rada, kao i pravo na radno-pravnu zaštitu koja je zagarantovana i Ustavom kao najvišim aktom države.

„Ono šta itekako brine je nemoć zaposlenih da preko nadležnih državnih institucija, inspekcije rada i sudova na zakonom propisan način ostvare povrede iz radno-pravnih odnosa“, ističu iz sindikata.

Sloga tvrdi i da je radno sposobno stanovništvo Srbije medju najsiromašnijim gradjanima u Evropi i regionu i da realnost o broju nezaposlenih i prosečnoj zaradi ne odgovaraju državnoj statistici koja je isključivo u službi političke propaganda vladajuće većine, a ne realnosti kojoj smo izloženi.

Kako su istakli, o realnosti svedoče male zarade i penzije, cene u prodavnicama i na pijacama, naknade i režije državi u vidu poreza, taksi i akciza, odnosno realan život, a ne fingirana statistika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.