U trendu

Sindikat: Tužilaštvo i ministarstvo odbrane da se oglase povodom informacija koje je objavio BIRN

Vojni sindikat Srbije pozvao je danas da, povodom informacija koje je objavio BIRN, hitno reaguju Tužilaštvo za organizovani kriminal, direktor Vojno obaveštajna agencija (VOA) i ministar odbrane.

„Direktor VOA, dužan je da objasni srpskoj javnosti, kojim povodom je imao lične međunarodne susrete, sa najvišim predstavnicima makedonske vlasti, u društvu sa Predragom Koluvijom, višestruko osudjivanom i kompromitovanom osobom u inostranstvu i u to vreme krivično gonjenim za privredni kriminal – šverc kivija, a kasnije optuženim da je proizvodjač droge, odnosno da je uzgajao marihuanu na svom imanju“, naveo je taj sindikat u saopšenju.

Kako sindikat pita, „ako se direktor VOA intezivno vidjao sa licima osumnjičenim za najteža krivična dela sa elementima organizovanog kriminala, da li je rešenje VOA, kojim se Koluvija imenuje za njenog visokog oficira, u činu potpukovnika, a koje je pronadjeno tokom pretresa dobra ‘Jovanjica’, zaista falsifikovano, kako se navodi u optužnici za taj slučaj“.

„Da li je Koluviju u čin potpukovnika VOA, pripadnik te agencije Saša Vujisić, koji je medju optuženima, u taj čin samoproizveo ili je to radio po naredjenju generala Stojkovića i uz znanje službe čiji je bio operativac“, pita Vojni sindikat Srbije.

Sindikat navodi da je u vreme otkrića ‘Jovanjice’ na čelu ministarstva odbrane bio Aleksandar Vulin, a sekretar ministarstva Zoran Lazić, „koji su svojevremeno okopavali useve na plantaži ‘Jovanjica'“.

Kako je BIRN objavio, pozivajući se na svoja saznanja, Koluvija, prvookrivljeni za uzgoj marihuane na plantaži „Jovanjica“, imao je, navodno, česte kontakte sa vrhom (VOA) i bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani direktora VOA sa zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rodjak zajedno sa Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa u Makedoniji.

„Leta 2019. godine Koluvija je organizovao sastanak izmedju brigadnog generala Zorana Stojkovića, direktora VOA i „šefa kabineta predsednika Vlade Makedonije, Dragog“, navodi se u dokumentu iz istrage slučaja „Jovanjica 2“ u koji su novinari BIRN imali uvid.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.