U trendu

Siniša Kovačević: Budžet za kulturu je uvredljiv

 Poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je danas da je budžet za kulturu, predvidjen republičkim budžetom za 2023. godinu, uvredljiv jer se izdvaja tek malo više od pola procenta, odnosno 170. deo od ukupnog budžeta.

„To mi je izračunao moj prijatelj, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu i ima dobar doktorat, moguće je da on greši“, rekao je Kovačević, koji je predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

On je na sednici odbora, na kojoj su razmatrani budžeti ministarstva kulture i ministarstva za informisanje i telekomunikacije, naveo da je to malo novca i da „u odbrani digniteta nečega što bi trebalo da bude stub nosilac identiteta svih gradjana jedne države – ovo je uvredljivo“.

Kako je saopštila Narodna stranka, Kovačević je naveo da se u Srbiji 50.000 ljudi bavi kulturom, a 3.000 slobodnih umetnika je „bukvalno gladno“.

„Važno je da bude više novca za kulturu, jer će onda biti više knjiga u gradskim bibliotekama, folklornih društava, a manje fizičkog i vršnjačkog nasilja, izvadjenih slezina, polomljenih vilica i izmaknutih stolica ljudima koji bi tu decu trebalo da uvode u život“, rekao je Kovačević.

On je dodao da male države ne brane identitet tenkovima, nego kulturom.

„U malim državama je izdvajanje za kulturu veće nego za vojsku, ali mi živimo na Balkanu, pa moramo i te paradigme uzimati u obzir“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori je zakonom regulisano da se za kulturu izdvaja 2,5 odsto od ukupnog budžeta a po svetskim standardima država koja izdvaja za kulturu koliko i Srbija smatra se državom koja nema kulturnu politiku – nego je kultura „svedena na nivo incidenta“.

„Svetski standard je 3,2 odsto, nemojte da vas lažu da je jedan odsto“, rekao je Kovaečević.

On je dodao da je dobro da su vraćene nacionalne penzije, koje je ukinuo bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ali da je učinjena ogromna greška jer „nisu deljene deset godina, pa je za to vreme umrlo 250 korisnika nacionalnih penzija“.

Povodom predloga budžeta ministarstva za informisanje i telekomunikacije, Kovačević je naveo da bi pod hitno trebalo ukinuti stipendiranje i finansiranje javnih servisa.

„Njihovom finansiranje bi trebalo oročiti i pronaći neku vrstu represivnog aparata i upozoriti na vreme da od 2025. godine toga više neće biti“, rekao je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.