U trendu

Siniša Kovačević (Narodna): Srbije bez Kosova nema

Poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je u debati u Skupštini Srbije o Izveštaju Vlade o pregovorima s Prištinom da „Srbije bez Kosova nema“, da prestaje da po postoji kao država, pretvara se u „trajnu frustraciju i san“, a da su Srbi, kako kaže „najopasniji kad sanjaju“.

„Mi kao generacija kojoj preti opasnost da ga (Kosovo) izgubi, nosićemo beleg kukavičluka, istorijske neodgovornosti, nepodnošljivu težinu stida budućih sinova i kćeri, što su naši, što su ih preci lišili zakletve, dostojanstva, obeskorenili, obezljudili… Ali će taj teret sramote biti neravnomerno rasporedjen. Baš kako i treba. Svakome prema zasluzi“, rekao je Kovačević.

„Znam da znate da su Jevreji dve hiljade godina, rasuti po celom svetu, kao seme maslačka, bez države i otadžbine, gde god da se sretnu, kao siromašni mužici u ruskoj stepi, kao peštanski zlatari ili pariski i njujorški bankari, pozdravljali rečenicom: ‘Ove godine ovde, dogodine u Jerusalimu’. Eno ih u Jerusalimu. Danas je ovaj pozdrav postao svetska baština, koriste ga svi sužnji i bezotadžbinari, koristili su ga i Francuzi i u Drugom svetskom ratu, preuzeli kao svoj španski republikanci, samo je ovde srpska verzija ‘Ove godine ovde, dogodine u Prizrenu’ izvrgnuta podsmehu i ruglu“, rekao je Kovačević.

Predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću koji učestvuje u debati, poručio je da „sad treba da ponese svoj teret“ jer se „otimao za njega“, i da se odupre savetnicima koji ga gradeći „Potemkinova sela“ skreću ka onom putu na čijem kraju piše „dobro došao izdajniče“.

Vučić je odgovorio da je Kovačević to govorio 2013. godine, te da je danas bio fer jer Vučića nije nazivao „kugom, kasapinom i lažljivcem kako ima običaj“.

Vučić je rekao da je Kovačević promenio pet partija, da su ga „izbacili iz stranke koju je sam osnovao“, te mu „neće dozvoliti da bude veći patriota“.

Predsednik je naveo da je Kosovo proglasilo nezavisnost za vreme vlasti partije u kojoj je bio Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.