U trendu

Šinković NDNV: Potezi opozicije oko bojkota izbora unose zbrku u javnost

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković izjavio je danas da potezi oko bojkota izbora unose „dodatnu zbrku“ u javnost i dodao da nisu tačne izjave da mediji u predizbornoj kampanji ne treba da izveštavaju o onima koji se zalažu za bojkot izbora.

„Ovi potezi oko bojkota: ko će s kim, hoće li ili neće – samo unose dodatnu zbrku u javnost. Stvorena je jedna slika u kojoj imate nekoliko grupacija: grupaciju na vlasti koja ima vrlo jasnu poziciju, onda grupu koja hoće da bojkotuje, pa onda jednu grupu koja hoće pa neće, pa jednu grupu koja neće da bojkotuje. To je opšta zbrka koja nastaje pred izbore i to je veliki problem za gradjane“, rekao je Šinković za Televiziju N1.

Ocenio je da u ovom trenutku najjasniju komunikaciju ima vladajuća struktura koja jasno govori šta hoće i na koji način to želi da postigne, dok opozicija koja najavljuje bojkot izbora govori o tome šta neće raditi do izbora, ali gradjani ne znaju kakav je njihov plan za dan posle izbora.

On je rekao da nije tačna izjava članice Saveta REM-a Olivere Zekić da televizije s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota izbora.

„Bojkot izbora jeste tema od javnog interesa i to morate da plasirate u vašem programu. Uloga medija je da stvore informisane gradjane, pa tako i u slučaju izlaska na izbore ili bojkota. Informisani gradjani treba sami da donesu odluku o tome“, kazao je Šinković.

Prema njegovim rečima, u javnosti se često stvara lažna dilema da li komercijalni emiteri sa nacionalnom frekvencijom imaju obavezu prema gradjanima.

„Naravno da imaju obavezu, oni koriste javni resurs i imaju ulogu da štite javni interes! Postoji jedna relativno ozbiljna grupacija političkih stranaka koja tvrdi da neće da učestvuje na izborima, koja tvrdi da nema uslova za fer izbore i mediji o tome treba da izveštavaju“, poručio je Šinković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar