U trendu

Sivaček: Pozitivna inicijativa češkog Odbora za dijasporu

Predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji Jože Sivaček ocenio je kao pozitivnu inicijativu čeških vlasti za stvaranje uslova za povratak zainteresovanih pripadnika češke nacionalne manjine iz Srbije u tu zemlju.

U izjavi agenciji Beta Sivaček je rekao da je Odbor za dijasporu Senata češkog parlamenta nedavno uputio Senatu i Vladi Češke „sugestiju za stvaranje normativnih i drugih mogućnosti povratka u Češku kao matičnu zemlju, za one Čehe u Srbiji koji su iz egzistencijalnih razloga za to zainteresovani“.

On je kazao da je za njega inicijativa Odbora pozitivna, posebno zbog toga što je veliki deo matičnih zemalja drugih manjinskih zajednica koje žive u Srbiji nešto slično odavno uradio.

„Dvojna državljanstva, dugoročne radne vize i slična rešenja, dobro su poznate manjinske pogodnosti. Naša malobrojna manjinska zajednica je jedna od retkih u Srbiji koja takve mogućnosti do sada nije imala“, kazao je Sivaček i dodao da je drugo pitanje da li je i koliko je pripadnika češke nacionalne manjine neposredno zainteresovano za tu inicijativu.

Na pitanje kakvi su ekonomski i socijalni uslovi u kojima žive Česi u Srbiji, Sivaček je kazao da su za neke Čehe dosta složeni, u nekim elementima čak teški, ali da se ne izdvajaju u odnosu na uslove života ukupne zajednice u odredjenim, posebno ruralnim prostorima.

„Dosta je naglašen problem mogućnosti zapošljavanja mladih obrazovanih ljudi kojima se ne nudi perspektivna budućnost. Odlazak na privremeni rad u inostranstvo je prisutan, no situacija sigurno nije ekonomski i socijalno ‘tragična'“, rekao je Sivaček.

On je dodao nema posebnih informacija o preseljenju pripadnika češke manjine u Češku iz ekonomskih razloga.

„Možda je razlog za to postojeća vrlo komplikovana procedura obezbedjenja uslova za preseljenje. Može se reći da takvi uslovi do sada i nisu postojali, jer Češka Republika ne daje mogućnost dvojnog državljanstva. Po tim pitanjima, češka nacionalna manjina nema nikakvih privilegija i većih pogodnosti u odnosu na ostale gradjane Republike Srbije“, rekao je Sivaček.

Ocenivši kao relativno povoljan položaja celokupne češke nacionalne manjine u Srbiji, Sivaček je rekao da razlike postoje i vezane su za lokalne zajednice u različitim regionalnim sredinama.

„Zbog toga što je češka nacionalna manjina u Srbiji malobrojna, ne možemo obezbediti sadržaje i ostvariti uslove koji se pružaju velikobrojnim manjinskim zajednicama. To ponekad stvara utisak da smo po odredjenim pitanjima gradjani drugog reda, ali nas ne dovodi u situaciju neposredne egzistencijalne ugroženosti“, kazao je Sivaček.

Prema njegovim rečima, uslovi za obrazovanje na češkom jeziku u poslednih par godina su poboljšani, ali su daleko od potrebnih za egzistenciju i opstanak zajednice.

„Po tom pitanju postoje značajna očekivanja češke nacionalne manjine, kako od Republike Srbije, tako i od matične Češke Republike“, rekao je Sivaček. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.