U trendu

Skandal: Srpski ambasador persona non grada u Crnoj Gori, Srbija uzvratila

Odlazeća crnogorska vlada proglasila je juče ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata i od njega je zatraženo da napusti zemlju.

Iz resora odlazećeg ministra Srđana Darmanovića saopšteno je da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim sa obrazloženjem da je u petak, kako navode, nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Time je, smatraju, srpski diplomata još jednom na „najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“.

Prema tumačenju crnogorskog MSP-a, Božović je to učinio nakon dužeg i, kako tvrde, kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobicajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore“, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Prvi Petrovic Njegoš.

MSP uzvraća recipročnom merom – T. Milošević persona non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je sinoć da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata, postupilo na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

„Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije“, navodi se u noti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)