Skot: Frustrirajuće što je odloženo sudjenje za paljenje zgrade Ambasade

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot danas je izjavio da je „frustrirajuće“ što je ponovo odloženo sudjenje osumnjičenima za paljenje Ambasade SAD u Beogradu.

„Čuo sam da je bilo još jedno odlaganje sudjenja i to je za mene frustrirajuće pošto se zločin dogodio 2008. a danas je 2017. i još nije doneta odluka o onima koji su palili Ambasadu, a još je bitnije što nisu kažnjeni ni oni koji su naredili policiji da se skloni u momentu paljenja zgrade“, rekao je Skot novinarima u Beogradu.

On je izrazio nadu da će pravda biti zadovoljena jer je to bitno kako za SAD, tako i za odnose SAD i Srbije.

Nastavak ponovljenog sudjenja sedmorici optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, posle mitinga „Kosovo je Srbija“, danas je odloženo za 6. novembar, jer jedan od optuženih nije došao na ročište.

Sudjenje je ponovljeno jer je Apelacioni sud 2016. ukinuo prvostepenu presudu zbog, kako je objavljeno, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Optuženi su bili osudjeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti.

Terete se da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD prouzrokovali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga „Kosovo je Srbija“ organizovano došli i gadjali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima i izazvali požar.

Ambasada SAD u tom postupku nije tražila odštetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.