U trendu

Skotova poruka: Krajnje vreme da se ugledate na Svetog Đorđa i ubijete aždaju

SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana Miloševića definišu srpsko-američke odnose.

Skot je na otvaranju konferencije „Srpsko-američki odnosi“, koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje u devedesetim godinama prošlog veka, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

„Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda i pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva…“, kazao je američki ambasador.

Naveo je i da su, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje — i dalje jake.

„Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, prema kom je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca“, kazao je američki ambasador.

Istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa, koja, zajedničkim stremljenjima, može biti uspešna.

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

„Brojni su primeri antagonizama, koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo“, kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu.

„Ako se iskoristi pomoć koju nude SAD i druge zemlje, Japan, Norveška, Švajcarska, koje su zainteresovane za razvoj ovog regiona, siguran sam da Srbija može mnogo“, kazao je Skot.

Istakao je da trenutno stojimo na prekretnici, a da su SAD imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, koji će doprineti da region teži prosperitetu koji i zaslužuje.

On je naveo da su američke kompanije investirale kapital u Srbiju i da danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Dodao je da odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Kosovo — jedna od najtežih prepreka u odnosima SAD i Srbije
Ambasador je izjavio da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno najtežih prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je „režim Slobodana Miloševića“ bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

„Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže sa tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikada neće biti deo Srbije“, rekao je Skot novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srpsko-američki odnosi“.

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse, kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao „težak kompromis“.

„Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse, tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skot.

Skot je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan da bi se on koncentrisao na to pitanje.

„Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom regionu“, rekao je Skot.

Američki ambasador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi.

(Tanjug)

15 komentara
 1. Anonimni

  POMOZI BOŽE SRBIJI! ### ČETNICI SU SPASAVALI BRITANSKE I AMERIČKE PILOTE ,…## SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE I VELIKA VRITANIJA SU BOMBARDOVALI SRPSKE GRADOVE U II SV. RATU,…## NATO UBICE ,SATANE, DEVETNAEST ZEMALJA NA ČELU SA SJEDINJENIMAMERIČKIM DRŽAVAMA NA ČELU, SA NEMAČKOM, VELIKOM BRITANIJOM , TURSKOM ,.FRANCUSKOM I ITALIJOM , UZ POMOČ, HOLANDIJE, NORVEŠKE, BELGIJE , , UZ POMOČ MAĐARSKE , ,… RUMUNIJE, BUGARSKE,… UZ PODSTICANJE SLOVENIJE, HRVATSKESU NEZAKONITO BOMBARDOVALI SRBIJU OD 24.3.1999 DO 10.6.1999 , SEDAMDESET I OSAM DANA (78 DANA) I NAPRAVILI ŠTETU 200 MILIJARDI EVRA , UBILI LJUDE , RANILI, SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM IZAZVALI MNOGOBROJNA TEŠKA AUTOIMUNA OBOLJENJA SRPSKOG STANOVNIŠTVA, RAZORENA PRIVREDA, , KORISTILI SU ZABRANJENE NAPALM I KASETNE BOMBE , OKUPIRALI SU KOSOVO I METOHIOJU, IZAZVALI , POMOGLI GENOCID SRBA NA KOSOVU I METOHIJI, PREKO 200.000 IZBEGLIH SRBA SA KIM, NAPRAVILI NAJVEČU NATO BAZU U EVRPOPI – B O N D S T I L ( KOD GNJILANA) , ŠETAJU SE VOJNICI I ORUŽJE NATO PO SRBIJI (VAN KOSOVA I METOHIJE) , ,… , DALEKO VAM LEPA KUĆA , N A T O ,…, SAČUVAJ SRBE BOŽE! NATO I VOJNA SILA VELIKIH ZEMALJA (RUSIJE, KINE, ,…) MOŽE DA UNIŠTI ČOVEČANSTVO, PREVIŠE JE ORUŽJA , … pOMOZI BOŽE SRBIJI! 333 ####

 2. Peter Kel/N/er

  Pa da nije bilo bombarovanja ne bi ne trebala pomoć. A što se tiče normalizacije sa Kosovom,tu treba primeniti tzv. Kimeski model(tj.kso što je Kina normalizovala odnose da Tajvanom).

 3. Anonimni

  Poznati su nam ovi prijateljski tonovi.znamo da zelite da rasparcate srbiju.vi ste oteli silom oruzja deo nase zemlje I proterali srbe I sada trazite od nas da to zaboravimo I priznamo da ste bili u pravu.vi niste normalni ,samo poremecen um moze tako da razmislja.vidimo se u prizrenu.

 4. Anonimni

  Primeri tipa Nemačka-Francuska, Amerika-Japan nemaju veze sa tematikom. Mi imamo dobre odnose sa Tursko, Bugarskom, Italijom, Nemačkom i da ne nabrajam ko sve je vrsio kojekakve zverstva ovde. Nigde u svetu nema primera da je neko prepustio deo teritorije teroristi a i zločincima a onda prevazišao to i gradio dobrosusedske odnose.

 5. Anonimni

  Češka POVLAČI priznanje i PRESTAJE da PRIZNA KOSOVO REPUBLIKU. Voli Srbiju i Srbe, na voli Šiptare,…# Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova.POMOZI BOŽE SRBIJI!

 6. Anonimni

  dolarima se ne kupuje prijaeljstvo…

 7. Anonimni

  To stalno isticanje,da su nas SAD bombardovale devedesetih godina proslog veka,mora da se prevazidje.Nemacka u drugom svetskom ratu,bombardovala Francusku,Veliku Britaniju je unistavala danonocnim bombardovanjem i rusila London do temelja.Ali sada su prijatelji.Bombardovanje je bilo odgovor,na zavojevacku politiku S.Milosevica,koji je hteo da svoju vlast nametne celoj teritoriji bivse Juge.Od dve hiljadite godine,u srbiji je druga vlast – demokratska. Mi imamo ogroman interes od SAD.Oni su nam otpisali dugove i dali bezpovratno srbiji preko milijardu dolara.Oni koji zagovaraju lose odnose Srbije sa SAD,to su najveci neprijatelji Srbije,koji hoce politicki i ekonomski krah Srbije.

  1. Anonimni

   Ti prevaziđi, mi ostali ne moramo. A što se tiče milijarde, dužni su nam mnoigo više1

  2. Anonimni

   Nisam siguran da ovo dobro razumem. SAD su nas BOMBARDOVALE i to je ISTINA. A kako može da se „prevaziđe“ istina? Po mom mišljenju – isključivo ponavljanjem laži, a to gospodi iz USA odlično ide. Ko ne poveruje u njihove laži dobije, narodski rečeno, „po nosu“ za primer ostalima koji se usude da sumnjaju u vrhovnu dogmu – liberalni kapitalizam i njegovog jedinog pravog tumača – USA.

  3. Milan

   Napravili su štetu 200 milijardi a dali nam 1 milijardu – kada budu dali još 199 milijardi + kamatu + odštetu žrtvama – onda možemo da razmatramo njihove poruke i dobru volju (znači nikad)

  4. AA ( americki alah)

   tako je, konacno se nasao neko da nam otvori oci. Odi kod porodica pobijenih od tih “ demokratskih americkih“ bombi, pa im objasni lepo.

 8. Milan

  Ti i tvoja zemlja ste naši neprijatelji, tu nema šta da se doda. Možete samo režimu AV i vi i Bler da budete prijatelji ali ste za ogromnu većinu srpskog naroda neprijatelji – Amerika je ta aždaja!

 9. Anonimni

  Ako hoce bolje odnose sa nama neka se oni potrude bolje a ne mi. Nismo mi njih bombardovali nego oni nas. I za to ce kad tad platiti cenu. I to se nece izvuci sa par stotina milona dolara uvucenih u ko zna cije sake i na ko zna koji nacin. Mnogo ce to skuplje kostati.

 10. Anonimni

  TANDARA BROČ

 11. Anonimni

  Azdaja je USA

Napišite komentar