U trendu

Skupština Beograda odlučila o spomeniku Stefanu Nemanji i davanju imena kralja Aleksandra obali

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su na današnjoj sednici odluke o podizanju spomenika Stefanu Nemanji i o tome da deo priobalja Save i Dunava ponese naziv „Obala Kralja Aleksandra Karadjordjevića“, da se preuredi tamošnji park Ušće i da se tu postavi visok jarbol s velikom držanom zastavom.

Obrazlažući predloge tih odluka, gradski menadžer Goran Vesić je rekao da će spomenik Stefanu Nemanji biti na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša u centru Beograda, a da će ime Aleksandra Karadjordjevića poneti leva obala Save od Brankovog mosta do Ušća i dalje desna obala Dunava od Ušća do hotela „Jugoslavija“.

„Odbor za podizanje spomenika doneo je odluku da se raspiše medjunarodni konkurs za spomen-obeležje Stefanu Nemanji koje će osim spomenika imati i spomen-kompleks. Umetnici koji budu učestvovali na konkursu, imaju slobodu da sačuvaju zdrave ostatke zgrade bivšeg Generalštaba u novom spomen kompleksu i da tako bude očuvano sećanje na zgradu starog Generalštaba koje je delo arhitekte Nikole Dobrovića“, rekao je Vesić, preneo je Beoinfo.


Govoreći o „Obali Kralja Aleksandra Karadjordjevića“, Vesić je rekao da se odlukom o tome „ispravlja istorijska nepravda prema kralju Aleksandru koji nema ni spomenik, ni ulicu u Beogradu“.

„Grad Beograd će izgraditi nov park na prostoru od Ušća do hotela Jugoslavija. Za ovu godinu predvidjeno je 275 miliona dinara za izvodjenje prve faze, a biće preuredjen i kej i izgradjen jarbol s velikom srpskom zastavom kao i gondola koja će povezivati Ušće sa Kalemegdanom“, naveo je Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.