Skupština Beograda usvojila plan za Makiš (VIDEO)

Skupština grada Beograda usvojila je danas Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa.

Plan je usvojen sa 61 glasom za i dva glasa odbornika iz Gradjanskog demokratskog foruma protiv, prenela je televizija N1.

Uoči sednice gradske skupštine došlo je do incidenta kada su neki od učesnika skupa ispred centra Sava pokušali da udju u salu gde se održava sednica, u čemu su ih sprečili pripadnici obezbedjenja.

Okupljeni, medju kojima je bilo simpatizera opozicionih stranaka, nevladinih organizacija i grupa gradjana koje se protive izgradnji na Makiškom polju jer smatraju da će to ugroziti vodoizvorište u Beogradu, optužili su pripadnike obezbedjenja centra Sava da su ih napali i tražili od prisutnih policajaca da reaguju.

Na samom ulazu u centar Sava pored pripadnika obezbedjenja objekta nalazilo se i nekoliko pripadnika Komunalne milicije i policajaca u civilu a u jednom trenutku pojavili su se i pripadnici Policijske brigade u opremi za razbijanje demonstracija.

Većina učesnika skupa razišla se nešto posle 11 časova iako je 20-ak preostalih gradjana još jednom pokušalo da probije kordon na ulazu u hol centra Sava.

Tokom skoro dvočasovnog guranja na ulazu u centar Sava, prisutni pripadnici policije nijednom nisu pokušali da intervenišu.

Pre incidenta, novinarima se ispred centra Sava obratio Dejan Jovanović iz udruženja gradjana Bitka za Košutnjak koji je ocenio da je sednica Skupštine grada, na čijem je dnevnom redu izgradnja stanice metroa i stambeno-poslovnog kompleksa u Makiškom polju, nezakonita jer je kako je rekao, prekršen skupštinski poslovnik.

„Dnevni red nije dostavljen na vreme a gradski čelnici obavezni da se izjasne o zahtevu koji smo juče podneli da sednica Skupštine grada bude odložena ili da se sa dnevnog reda skine sporna tačka u vezi sa gradnjom na Makiškom polju“, kazao je Jovanović.

Sanja Stošić iz Pokreta slobodna Srbija optužila je gradske vlasti da su izmenile zakone kako bi na beogradskom izvorištu sagradili stambeno-poslovni objekat.

„Oni će dobiti stanove a mi ćemo morati da pijemo flaširanu vodu“, kazala je ona.

Šef odbornika Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković ocenila je da je Plan detaljne regulacije Makiškog polja politička odluka zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koga je nazvala „čovekom koji je dokazao da ne voli ovaj grad“.

„Ako se ovaj plan realizuje, doći će do ekološke katastrofe. Problematično je i kako su menjali norme i regulative a nisu uzeli u obzir ni saobraćajne potrebe stanovnika Vidikovca, Petlovog brda premeštanjem linije metroa u Makiš“, kazala je ona.

Pozvala je gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da se „bar kao medicinski radnik“ oglasi i kaže da je voda „narodno bogatstvo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.