U trendu

Skupština Kosova izglasala nepoverenje Vladi Kurtija

Posle više od 11 sati rasprave Skupština Kosova je večeras sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim glasom izglasala nepoverenje Vladi Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja je pokrenuo Demokratski savez Kosova koji je bio koalicioni partner u Vladi.

U zahtevu su tražili smenjivanje Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije i BIH bez uvodjenja „reciprociteta“ i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smenjivanja Agima Veljiu s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

To je premijer Kurti odbio kao razloge za rušenje vlade i istakao da iza zahteva stoji „gotov sporazum Kosova i Srbije o razmeni teritorija“.

„Za tu predsedničku trgovinu zahtev je pad Vlade. Predsednička trgovina s Vladom koju ja vodim je nemoguća. Pokušao je (Hašim Tači) da proglasi vanredno stanje, zašto ga nije proglasio? Otišao je u Belu kuću da postigne sporazum, zašto ga nije sproveo?“, kazao je Kurit.

„Sa mnom kao premijerom i sa ovom vladom se ne može proglasiti vanredno stanje dok se ne stvori vanredno stanje i nema sporazuma ni u Beloj, niti Zelenoj niti Crvenoj kući o razmeni teritorija Kosova i Srbije. Zato je potrebno smeniti ovu vladu, da mene uklone da bi se otvorio put i proglašavanju vanrednog stanja i istovremeno toj predsedničkoj trgovini s razmenom teritorija“, rekao je Kurti.

On je rekao da je više nego ikada ubedjen da postoji gotov sporazum sa Srbijom i da mu je to indirektno potvrdio i predsednik Tači.

U diskusiji u kojima su učestvovali u najvećem broju poslanici DSK i Kurtijevog PS, bilo je mnogo međusobnih optužbi.

Na kraju sednice predsednica parlamenta je istakla da ona neće glasati za opoziv Vlade i pozvala i poslanike da glasaju kao i ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.