U trendu

Skupština nastavila sednicu o izveštaju o pregovorima sa Prištinom

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj razmatraju Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Izveštaj je juče predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će i danas pred poslanicima braniti izveštaj čiji je predlagač Vlada Srbije.

Vreme za raspravu je duplirano, tako da se očekuje da parlament i danas, kao i juče, radi čitav dan, a kako je najavio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i danas će se raditi bez uobičajene pauze.

Juče su se u skupštini obratili šefovi poslaničkih grupa, dok se za današnju diskusiju prijavilo 76 poslanika.

Na početku je poslanik Jahja Ferhatović iz Stranka pravde i pomirenja, rekao da se juče povremeno osećao kao stranac jer je većina poslanika govorila kao da u Srbiji žive samo Srbi.

Dodao je da je nacionalne manjine pominjao samo predsednik Srbije i ponovio molbu da se sačuva mir i suživot jer bez toga nema opstanka.

Poslanik kluba Evropski regioni Aleksandar Olenik istakao je da ne želi da umanji značaj Kosova i Metohije, ali da ista vlast koja se poziva na Ustav, svakodnevno krši Ustav kada je reč o Vojvodini jer odbija da donese zakon o finansiranju pokrajine.

„Za to vreme 700.000 gradjana Vojvodine nema vodu, ruski Gasprom plaća samo tri posto rudne rente, a 435 kilometara pruga je demontirano“, rekao je Olenik.

On je dodao da će njegova poslanička grupa podržati predlog da se sa Prištinom postigne sporazum bez formalnog priznanja, ali da dok takav predlog ne stigne, oni ne mogu da podrže ovaj izveštaj jer se iz njega ne vidi namera o sporazumu.

Poslanica Saveza vojvodjanskih Madjara Elvira Kovač istakla je značaj da i pre formiranja vlade bude održana sednica o Kosovu i Metohiji jer je skupština ovlastila vladu da vodi razgovare u okviru zadatih smernica.

„Beograd očekuje da EU izvrši ozbiljniji pritisak na Prištinu da forimira Zajednicu srpskih opština“, rekla je Kovač.

Djordje Pavićević iz poslaničke grupe Zeleno levi klub rekao je da oni neće podržati izveštaj jer je „jednostran, nedorečen i mutan“.

„Ja (predsednika Vladine kancelarije za KiM) Petra Petkovića poznajem sa doktorskih studija (na FPN) i tada je dosta jasno pisao radove pa ne verujem da je on pisao ovaj tekst u kojem se ne vidi jasno ko donosi odluke, ko je zaslužan ili odgovoran i šta znači uspeh ili neuspeh pregovora“, rekao je Pavićević.

On je dodao da u izveštaju ima puno samohvale i odricanja od odgovornosti.

„Ima puno prideva, ko je hrabro, odgovorno ili uspešno, nešto odradio, a to treba da oceni ova rasprava“, rekao je poslanik.

Zaključio je da nas tekst „više ubedjuje nego što izveštava šta se zaista dogadja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.