U trendu

Skupština slobodne Srbije: Guše autonomiju univerziteta na radikalski način

Profesori i studenti, članovi Skupštine slobodne Srbije (SSS), upozorili su danas u saopštenju da „izbor novog rektora Univerziteta u Beogradu (UB) predstavlja još jedan korak ka ukidanju autonomije univerziteta“.

„Univerzitet je najveća snaga progresa u svakom društvu i najveća opasnost za autokratsku vlast. Ovu činjenicu znao je radikalski i Miloševićev režim kada je, 1998. godine, doneo Zakon o univerzitetu, takozvani Šešeljev zakon, kojim je u potpunosti ugušena autonomija visokoškolskih ustanova. Jasno je da i naprednjačka vlast nastavlja sa praksom svoje izvorne stranke“, saopštila je SSS.

Kako su profesori i studenti, članovi SSS, poručili novom rektoru Vladanu Djokiću, oni „neće zaboraviti način njegovog izbora – nasilno, suprotno stavu zaposlenih na UB i politički podobno“, napominjući da na UB ima „slobodoumnih ljudi koji su uvereni da su akademski principi snažniji od političkih“.

On su podsetili da je nasuprot odluci Senata, na kojoj je većinsku podršku članica UB – fakulteta i instituta – dobila prethodna rektorka Ivanka Popović, na sednici Saveta UB za rektora je izabran Djokić tako da „prvi put svedočimo situaciji u kojoj je Savet glasao suprotno volji članica UB, odnosno zaposlenih na Univerzitetu“.

„Pritisci i partijsko glasanje predstavljaju nastavak uništavanja i upodobljavanja univerziteta. Sličan postupak već je završen na Univerzitetu u Novom Sadu. Pasivnost akademske zajednice i ćutanje u situacijama kada su u sastave Saveta fakulteta i univerziteta postavljani partijski, a ne stručni kadrovi, doveli su do ovakvih posledica“, naglašeno je u saopšenju.

Kako je navedeno, „društveno svesni profesori, asistenti, istraživači i studenti izražavaju veliku strepnju da je na ovaj način temeljno pripremljen teren za potpuno preuzimanje univerziteta od strane vlasti i buduću kadrovsku politiku koja će ugušiti svaki kritički glas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.