U trendu

Skupština slobodne Srbije: Nalogodavci upada na izložbu treba da budu kažnjeni

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da javnost ne sme biti zadovoljna privodjenjem maloletnika koji su upali na izložbu u Staroj kapetaniji u Zemunu i uništili radove, već da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator i da budu adekvatno i primerno kažnjeni.

„Iako je privodjenje grupe maloletnika za koje se sumnja da su uništili izložbu u Zemunu dobra vest, jasno je da policija snosi veliku odgovornost zbog toga što nije sprečila ovaj čin. Policijska stanica se, naime, nalazi u neposrednoj blizini galerije, a autori izložbe su prethodno prijavili pretnje koje su dobijali; no, i pored toga, bezbednost ni njima ni posetiocima izložbe nije osigurana“, navodi se u saopštenju.

Skupština je ocenila da saopštenje Ministarstva kulture i informisanja opravdava i relativizuje „fašistički čin“ uništavanja umetničkih dela u zemunskoj galeriji.

Ministarstvo kulture saopštilo je juče da osudjuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje autora i posetilaca na kulturnim dogadjajima, ali i da „prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“.

„U ovom verovatno najsramotnijem saopštenju od kada kada u Srbiji postoji organizovana briga o državi – izjednačavaju se maskirani vandali sa stvaraocima koji su svojim delima iskazali stav o jednom vremenu“, navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Ta organizacija naglasila je da je Ministarstvo iskoristilo priliku da se obračuna sa političkim i ideološkim protivnicima i dovede u pitanje Ustavom garantovanu slobodu umetničkog izražavanja, umesto da bespogovorno osudi nasilnike.

Skupština je istakla da snažno podržava umetnike i umetničke slobode i da osudjuje svaki politički nasrtaj na njih, a da saopštenje Ministarstva predstavlja dokaz da je vlast u Srbiji „ubedljivo najodgovornija za atmosferu straha i nasilja u društvu i da predstavlja inspiratora zločinačkih akcija“ poput te.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.