U trendu

Skupština slobodne Srbije se neće odazvati sastanku sa Vučićem

Skupština slobodne Srbije (SSS) saopštila je danas da, kao deo koalicije Moramo, neće prisustvovati sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima opozicije na kome bi trebalo da se razgovara o eventualnim sankcijama Rusiji, ukoliko taj poziv stigne.

Iz SSS su istakli da je Vučić pre posete Nemačkoj rekao da ga je „baš briga“ za to šta bilo ko, sa Zapada ili Istoka, misli o tom pitanju i da će „upravo on doneti odluku u najboljem interesu Srbije“.

„Izvolite, donesite je sami, iako Vam je poznato da nemate ustavnih ovlašćenja za tu vrstu odluke. Neće to biti prvi put da kršite Ustav na koji ste se jednom zakleli“, piše u saopštenju.

Ocenili su i da bi sastanak predstavnika opozicije sa Vučićem bio „poluprivatni skup“, koji bi mu „poslužio kao alibi za navodno nacionalno jedinstvo pri donošenju jedne istorijske odluke“.

„Predstavnici gotovo svih političkih stranaka su se javno već izjasnili. Skupština slobodne Srbije je javno iznela stav da jeste za sankcije, tj. restrinktivne mere prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovom režimu, a ne za sankcije koje bi pogodile obične ruske gradjane“, naveli su iz SSS.

Naglasili su i da Srpska napredna stranka (SNS), čiji je Vučić predsednik, o toj temi nije javno iznela stav.

Iz SSS su dodali da bi u Srbiji politiku trebalo da vodi vlada, uz verifikaciju ključnih političkih odluka u skupštini Srbije, ali da to trenutno „Vučić radi umesto njih“.

„Nužno je da odlučivanje bude vraćeno u ustavne okvire. Tu Vi, po funkciji predsednika republike imate ovlašćenja i obaveze. Narodna skupština se mora hitno konstituisati, prošlo je više od mesec dana od parlamentarnih izbora, a Vi imate zadatak da mandat za sastav vlade poverite onome ko dokaže da ima većinu u skupštini“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da bi to bi bilo državotvorno i ustavno ponašanje predsednika države, a ne „sazivanje poluprivatnih skupova“.

„Pozivamo predstavnike opozicionih stranaka da se ne odazovu pozivu predsednika Republike koji je najavio. Pozivamo na hitno konstituisanje Skupštine i izbor Vlade i na vraćanje procesa odlučivanja tamo gde mu je, po Ustavu, mesto“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.