Skupština slobodne Srbije: U Srbiji postoji agro-mafija

 Savez poljoprivrednih proizvodjača zapadne Srbije naveo je u otvorenom pismu Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu poljoprivrede da ima dokaze o postojanju agro-mafije koja je tesno povezana sa institucijama režima.

„Na osnovu analize zarade koju ostvaruju povlašćeni hladnjačari, a nasuprot poljoprivrednim proizvodjačima maline, jasno proizlazi da je agrarna politika Srbije usmerena ka bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima na račun rada poljoprivrednika“, istaknuto je u saopštenju Saveza koji je i član Skupštine slobodne Srbije.

Kako je ukazano, iako cena maline u prodaji iznosi 425 do 470 dinara, poljoprivrednici su od hladnjačara za svoj proizvod dobili svega 200 do 215 dinara.

„Uzimajući u obzir troškove uzgoja maline, koji su tokom 2020. godine značajno porasli zbog poskupljenja benzina, djubriva i hemije, procenjeno je da su poljoprivrednici ostvarili zaradu od svega 70 dinara po kilogramu svog proizvoda. S druge strane, zarada hladnjačara, kada se oduzmu troškovi prijema, zamrzavanja, prebiranja, pakovanja i čuvanja maline, iznosi izmedju 155 i 200 dinara“, naveli su iz Saveza.

Istaknuto je da je „poljoprivrednicima poznata šema po kojoj velike hladnjače, uz saglasnost države, manipulišu podacima o svojoj zaradi“.

Svaka od tih hladnjača, kako je navedeno, ima svoje ćerke firme u inostranstvu do kojih srpska malina dolazi po jednoj zvaničnoj ceni, dok se ogromna dobit ostvaruje pri prodaji krajnjem kupcu.

„Kroz takvu manipulativnu trgovinu kontroliše se cena otkupa i medijski se značajno umanjuje disproporcija izmedju zarade poljoprivrednika i hladnjačara, a istovremeno se onemogućava udruživanje poljoprivrednika i malih hladnjača, koji bi mogli postati konkurenti na slobodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda“, piše u saopštenju.

Pored toga, dodaje se, većina velikih hladnjačara u okviru svog delovanja ima i poljoprivredne apoteke preko kojih prodaju djubrivo i hemiju i dodatno zaradjuju od poljoprivrednika.

„Čitavu šemu ogromne zarade velikim hladnjačarima vlast podupire i činjenicom da se najveći deo cene maline poljoprivrednicima plaća tek u decembru ili čak sledeće godine u februaru i martu, kada hladnjačari završe prodaju i ostvare svoj profit. Za to vreme, poljoprivrednici se zadužuju kako bi se pripremili za novu sezonu uzgoja, ali i da bi preživeli do sledeće berbe“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da je potpuno neistinita tvrdnja vlasti da cenu proizvoda kreira tržište, „budući da se ovakvo tržište, koje kontrolišu veliki hladnjačari bliski Srpskoj naprednoj stranci, ne može nazvati slobodnim“.

„Smatramo da je učešće države u ovim kriminalnim radnjama direktno zaslužno za katastrofalno stanje poljoprivrede u Srbiji, kao i za činjenicu da su površine pod zasadima maline prepolovljene u poslednje četiri godine. Jasno je da je ovakva državna politika odgovorna za pustošenje sela i odlazak mladih iz sela, pa i iz naše zemlje u potrazi za boljim životom“, smatraju u Savezu.

Ocenili su i da „vlast Srpske napredne stranke ne vodi politiku sa idejom pristojnog života zadovoljnih gradjana, već sa vizijom života kreditno zaduženih poljoprivrednika na rubu egzistencije“.

„Cela privreda i poljoprivreda zasniva se na dužničkom ropstvu. Poljoprivrednici upozoravaju vlastodršce da imaju dokaze o postojanju agro-mafije koja je tesno povezana sa institucijama režima i koja je dovela do devastacije poljoprivrede u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.